Главният архитект на София: Столицата трябва да стане град на пешеходеца (видео)

  • 15 май 2017 16:57

  • 5002
  • 8
Главният архитект на София: Столицата трябва да стане град на пешеходеца (видео)
© Булфото (архив)

София да е по-атрактивно място за бизнеса поискаха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Искаме в София да има инвестиции и ние също влагаме такива. Ако трябва, да се повишат данъците и таксите. Това заяви Димитър Димитров, зам.-председател на КРИБ по време на дискусия между бизнеса и главния архитект на София Здравко Здравков, предаде репортер на Novini.bg. От КРИБ се обърнаха към архитект Здравков и заявиха: "Ние сме с вас и ви подкрепяме във вашата работа".

От своя страна главният архитект на София припомни, че е на тази длъжност от една година. Аз съм в началото на своето управление, но дължа на бизнеса доста, най-вече срокове, заяви той.

Искам да има ясни правила за всички, каза арх. Здравков. За тази една година, по думите му, са се справили с огромни предизвикателства. Битката ми със спазването на срокове продължава, но с 24 районни адмнинистрации е доста трудно да се контактува, каза той.

Арх. Здравков посочи, че бизнесът има очаквания от него и те са свързани с това да има прогнозируемост и предвидимост, но за целта трябва да има много ясни правила.

По отношение на визията на София арх. Здравков посочи, че столицата трябва да стане от град на автомобила на град на пешеходеца.

Главният архитект на София съобщи още, че активно се работи по промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Той изрази надежда проектозаконът, който не беше довършен в предишния парламент, да бъде приет от 44-то НС, като в него се включи и решаването на нововъзникнали казуси - например тези с високите сгради. Не да ми се задава поредният въпрос - тази 215-метрова сграда на вас харесва ли ви, защото предната, за която издадох разрешение за строеж, е 202-метрова, и отиваме на принципа всяка сграда да се състезава със следващата, посочи главният архитект.

Нормалният по думите му начин е да се намери в града мястото, където да бъдат разположени високите сгради и да се определи начинът на разрешаването им. Здравков уточни по темата за високото строителство на пресконференция след срещата с ръководството на КРИБ - закрита за медиите, че експерти ще решат колко да са местата, "където София да развие своето сити", като е необходимо до тях да има транспортен достъп, прилежаща инфраструктура. Нека градът се развива, но да запазим историческия си център, допълни главният архитект.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5002 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
софиянец

2017.05.17 | 11:48

8
как да стане , като на половината от третоарите направихте велоалеи да се блъскаме с велосипедистите само и само да усвоите пари , а пък в центъра навсякъде начертахте платени места , вместо да са там велоалеите
brbr

2017.05.17 | 11:47

7
Какъв град на пешеходеца уважаеми господине ! Последното нововъведение / да натиснеш бутон на светофара / , е направено да облагодетелства водачите на МПС , но не и обикновения пешеходец, които трябва да чака 5 минути ! , след натискане на бутона да дойде и неговия ред да прес

2017.05.17 | 11:46

6
Вдигнете още цената на билета за градския транспорт и 100% ще станем пешеходци.
Софиянец

2017.05.15 | 23:24

5
Град на пешеходецар но ти ще имаш пропуск за твоята кола. Нали?

2017.05.15 | 19:31

4
Това никога няма да стане и са поредните малоумщини на гробарската пасмина.Няма да стане по една единствена причина-няма да могат да прибират милионите месечно от платеното паркиране в центъра ако всички тръгнат пеша в центъра.Вервайте ми залъка е много голям сочен и блаж
someone

2017.05.15 | 18:55

3
поредните малумия и глупости - дигане на такси и данъци без реална нужда и обосновка за какво , град на пешеходеца няма никъде по света особено пък столица.Просто нашите управници са изпразнени от съдържание

2017.05.15 | 18:54

2
НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ В 19 ВЕК КОЛКОТО И ДА МУ СЕ ИСКА

2017.05.15 | 18:26

1
то Попово не може да стане град на пешеходеца, та София щяла да стане

Добави коментар

Водещи новини