Млади и стари в Добрич се теглят на над 100-годишен кантар за здраве

  • 06 май 2017 15:53

  • 9318
  • 0
Млади и стари в Добрич се теглят на над 100-годишен кантар за здраве
© Булфото (архив)

Етнографската къща при Регионалния исторически музей в Добрич отбелязва празника Гергьовден с възстановка на народни обреди и ритуали. През целия ден домакините посрещат жителите и гостите на града с китка здравец. Малки и големи се люлеят на окичена с цветя гергьовска люлка и се теглят за здраве и късмет на автентичния над 100-годишен кантар, съобщава БТА.

Песни огласят двора на Етнографската къща в изпълнение на групи за автентичен фолклор от града.

В Добруджа християнският светец Георги - покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност, разказва етнографът Лена Кирилова. Гергьовден бележи началото на новата селскостопанска година. Когато всичко се събужда за нов живот и започва великото тайнство на пролетта, у човека отново се ражда надеждата за щедрост на земята, за здраве и берекет, за обич и честити дни, посочва тя. Според традицията, на днешния ден всеки трябва да се претегли на кантар, за да разбере колко е наддал през зимата и колко ще отслабне, когато започнат усилните дни на полето.

Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини