Митрополит Антоний отслужи литургия за цар Борис

  • 02 май 2017 16:15

  • 2731
  • 2
Митрополит Антоний отслужи литургия за цар Борис
© bg-patriarshia.bg

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи днес света литургия в храм-паметника "Александър Невски". Поводът бе храмовият празник на южния престол в храма, който носи името на светия благоверен цар Борис-Михаил.

"Св. цар Борис да се моли пред Божия престол за всички ни - да ни дарува Бог здраве, духовна бодрост и духовна радост в светлината на Възкресението", каза в словото си митрополит Антоний.

Южният престол носи името на цар Борис-Михаил, а иконостасът му съдържа 17 художествени изображения от проф. Антон Митов. Най-силно привлича вниманието иконата на св. цар Борис I, представен в царски одежди, повдигнал взор към небесния престол на Пресветата Троица - в молитва за поверения му български народ, за когото проси да не оскъдява православната му вяра, но да се свети Божието име в сърцата на българите навеки!

От стенописите в южния кораб интересна е „Сватбата в Кана Галилейска“ на Болотнов в аркираната ниша на южната стена. Срещу южния вход е изобразено „Отсичането на главата на св. Йоан Кръстител“ с автор Иван Мърквичка, отбелязват от Светия синод.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
nunio

2017.05.02 | 19:16

2
ROMITE ISKAME AVTONOMIQ, balgariq 6te stane na6a, ostana malko

2017.05.02 | 19:06

1
Каква литургия от попПолковниците от ДС Синода- филиал на КГБ...АНАТЕМА!

Добави коментар

Водещи новини