Отлагат миньорската стачка с една седмица

  • 06 януари 2012 15:53

  • 1063
  • 1
Отлагат миньорската стачка с една седмица
©

Стачката на работниците от мини "Марица-изток" се отлага за 14 януари, след като първоначално синдикатите бяха насрочили началото за утре - 7 януари. Новата дата съобщи за "Дневник" лидерът на "Подкрепа" в мините Генчо Генчев.

От синдикатите поискаха извинение от министъра на икономиката Трайчо Трайков за коментара му от сутринта: "За зло куче, зъл прът" по повод създалото се напрежение. В писмо синдикатите молят премиера Бойко Борисов "да отзове" Трайков като "недостоен да бъде наш министър", ако не се извини.

В четвъртък преговорите между социалните партньори отново са приключили неуспешно. "Имахме предложения, но те не кореспондират с желанията ни", обясни Генчев. По думите му проблемът не се поражда само от неизплатения бонус по споразумението от 12 юли 2011 година, а от самото неспазване на условията в документа.

Ръководството на мините е дало две предложения на синдикатите,

които оповести днес на пресконференция. "Изплащане на индивидуални бонуси, но не по равно на всички служители, а стимулиране най-вече на хората от производството", обясни изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков.

Второто предложение било да се изплати бонус на всички работници и служители, като синдикатите се съгласят ръководството да започне преструктуриране, или създаване на корпоративни структури, без съкращения, които да подобрят вътрешната комуникация в дружеството.

Синдикатите поискали по 1000 лв. възнаграждение на работник, заради преизпълнението на годишната програма за добив на въглища с близо 6 млн. тона повече от заложеното, което ще струва на дружеството между 8 и 10 млн. лв. Управата обаче предвидила парите за инвестиции за тази година.

Междувременно днес Генчо Генчев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков влязоха в конфликт в сутрешния блок на Би Ти Ви. Министърът заяви, че стачка няма да има, защото заплатите са високи, дружеството е в отлично финансово състояние и ръководството на мините било изпълнило ангажиментите си за заплати, бонуси и премии.

Последвайте канала на

Novini.bg
1063 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.01.07 | 13:48

1
Тоя некадърник инаглец ТТ - няма да се извини защото го пази МУТРАТА Боко !

Добави коментар

Водещи новини