300 000 автомобила напускат столицата при по-дълги почивни дни (видео)

Контролът през почивните дни ще бъде засилен по отношение на проверките за алкохол, наркотични вещества и правоспособност, като и едно от най-опасните нарушения – движението с превишена скорост. Това каза пред журналисти инспектор Николай Крушарски от отдел "Пътна полиция" към СДВР, предаде репортер на Novini.bg.

„През почивните дни по булевардите има по-малко коли, което предразполага водачите да се движат с по-висока скорост“, посочи инсп. Крушарски. По думите му по време на празниците на входа и изхода на автомагистрала „Струма“ ще има временна организация на движението, като в първия почивен ден на изход от София ще има две платна, а в понеделник (последният почивен ден), в посока вход към столицата ще има две платна за движение. „Мерките започват от утрешния ден, тогава очакваме голямата част от празнуващите да напуснат София.

На изходите на София ще бъдат разположени екипи от отдела, които по необходимост ще подпомагат движението“, съобщи той. Във връзка с предстоящата футболна среща между отборите на „Левски“ и ЦСКА, инсп. Крушарски посочи, че улиците около стадиона ще бъдат затворени за движение на автомобили, като ще бъдат допускани само линейки, автомобили на пътна помощ и градския транспорт.

Средно около 300 000 автомобила напускат столицата при по-дълги почивни дни. Много граждани ще съберат почивните дни с тези около Георгьовден. Това каза пред журналисти началникът на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ гл. инспектор Росен Рапчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Всяка една по-дълга почивка допринася за по-сериозно изнасяне към курортите. Създадена е организация на всички входове и изходи на София“, посочи гл. иснп. Рапчев.

По думите му на всички „тапи“ ще има полиция, която ще подпомага трафика, като най-тежките участъци са изходите на София.

„Много натоварено ще е движението по автомагистрала „Хемус“. В момента е пусната само едната тръба на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“.Там се очаква да се образуват колони“, коментира той. Началникът на сектор „Пътен контрол“ припомни, че в първия и последния почивен ден има забрана за движение на тежкотоварни автомобили, с изключение на тези, които са на температурен режим и пренасят живи животни. „Много от шофьорите и водачите използват аварийните ленти за придвижване. Това създава изключително голямо препятствие, ако се случи някакъв инцидент“, каза още той. Според него навлизането в аварийна лента е условие, кото при инцидент може да доведе до възпрепятстване на спешната помощ.

„Алтернативни маршрути за движение, когато се образуват задръствания, винаги има, не е нужно да се обявяват. Не можем предварително да определим къде ще се образуват големите тапи“, коментира инсп. Рапчев.

„Пътна полиция“ препоръчва:

 Осведоми се за промените в Закона за движението по пътищата

Информирай се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут

Вземи нужните документи – лични и на моторното превозно средство

Потегляй на път само с изправно превозно средство

Провери изправността на спирачките и светлините

Зареди резервоарчето с миещ препарат за чистачките

Провери атмосферите на гумите

Зареди достатъчно гориво

Запаси се с вода и хранителни продукти, ако пътят ти е дълъг

Използвай предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш

Не шофирай пил

Не шофирай, ако не си правоспособен

Спазвай въведените ограничения, пътните знаци и маркировка

Бъди толерантен към останалите участници в движението по пътищата

Бъди особено внимателен към уязвимите участници в движението по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства

Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни

Прави по-често почивки, ако пътят е дълъг

На дълъг път нека шофира най-опитният

Използвай светлата част на деня за шофиране

Не предприемай рискови маневри

Не се движи по аварийната лента на магистралата

С поведението си не затруднявай придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи

Ако си пешеходец, използвай тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези

Ако станеш свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР

„Пътна полиция“ напомня, че ако не си платил глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да ти бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а моторното ти превозно средство да бъде спряно от движение до заплащане на дължимите глоби. 

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет