Донев: Превенцията е най-евтиният и ефективен инструмент за борба с трудовите злополуки

  • 28 април 2017 12:53

  • 1191
  • 2
Донев: Превенцията е най-евтиният и ефективен инструмент за борба с трудовите злополуки
© МТСП

Превенцията е най-евтиният и ефективен инструмент за борба с трудовите злополуки и професионални болести. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по повод отбелязването на Световния ден за безопасност и здраве при работа 28 април.

Ако превенцията липсва, ако не се прави оценка на риска на работните места в предприятията, ще продължаваме да отчитаме негативна статистика, която ще засяга все повече хора, добави той.

Министър Донев посочи, че българското законодателство в областта на здравословните и безопасни условия на труд е съобразено с най-добрите постижения на европейското право и отразява конвенциите на Международната организация на труда в тази област.

Законодателството непрекъснато се усъвършенства в съответствие с динамично променящите се условия на работното място, за да може да отговори на всички предизвикателствата и рисковете, свързани с демографската ситуация в България, новите форми на заетост и четвъртата дигитална революция. Трябва да си дадем сметка за тези динамични процеси, за да настроим адекватно системата на труда спрямо ефектите от постоянно променящата се среда. Ако не гледаме напред в бъдещето и не се съобразим с настъпващите промени и нововъзникващите рискове, отново ще отчитаме данни, които няма да бъдат лицеприятни, подчерта министър Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Той припомни, че МТСП финансира мерки и програми за осигуряване на безопасността на работното място чрез фонд „Условия на труд“ , а по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ са осигурени 80 млн. лв. за създаването на по-добри условия на труд и минимизирането на професионалните рискове в предприятията.

По-рано днес днес министър Донев поднесе венец от името на МТСП пред паметника на загиналите на работното място пред сградата на КНСБ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1191 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.01 | 16:19

2
ако тоя си мисли че подпис в тетрадка за ;инструктаж; е превенция ? НЕ Е , това е маскировка и прехвърляне на вина , за измиване на ръцете , такава изродщина като у нас няма никъде

2017.04.29 | 09:54

1
в Щатите има превенция и то дупе да ти е яко , ако не спазваш правилата...тук е пълна агония...

Добави коментар

Водещи новини