МВР затяга мерките за сигурност за Великден, пожарни ще дежурят до църквите (видео)

  • 12 април 2017 11:04

  • 4125
  • 0
МВР затяга мерките за сигурност за Великден, пожарни ще дежурят до църквите (видео)
©

На местата където ще има голямо струпване на хора, като търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура, метростанции, жп автогари, летища – ще има засилено полицейско присъствие. При необходимост ще се извършват физически проверки. Силите, които сме осигурили са достатъчни, за да можем да осигурим на гражданите едно спокойно изкарване на празниците. Това каза изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев на пресконференция за предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурност през предстоящите Великденски празници.

В България има повишен риск от терористична дейност, както в цяла Европа, но конкретна заплаха няма. Правим всичко възможно и работим активно с колегите от ДАНС, проверява се всеки един сигнал, за да можем да минимизираме риска. В същото време е необходимо и ние като граждани да сме достатъчно бдителни, заяви Арабаджиев. Той призова всеки, който забележи съмнително лице или оставен без надзор багаж, да уведоми компетентните органи на телефона на националния терористичен център - 8147070.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов съобщи, че на Великден до църквите ще има пожарни коли на дежурство. Той посъветва, когато влезем в храма със запалена свещ, да пазим съседа до нас, да помним евакуационните изходи и прибирайки се вкъщи със запалени свещи, да внимаваме, за да не предизвикаме пожар.

СДВР съвместно с пожарната е извършила проверка на всички храмове и ще обезпечи с оперативен състав храмовете в петък и събота, когато се очаква струпване на гражданите около храмовете, каза директорът на столичната полиция Младен Маринов. Ще има организация за проверка на пунктовете около храмовете, затова гражданите трябва да носят лични карти и да не носят обемисти багажи, които ще бъдат проверявани на входните КПП. Съмнителни багажи и лица със съмнително поведение също ще бъдат проверявани в нощта на Великден около храмовете. Оперативен състав ще противодейства на джебчийските кражби, подчерта Маринов. Той призова, при забелязване на съмнително поведение или багаж да се сигнализира на тел. 112 или на органите на реда.

По време на самите празници ще има патрули и в кварталите с оглед предотвратяване на кражби по домовете, когато повечето жители на София ще са извън града по време на великденските празници. Създадена е и организация с патрули от КАТ да подпомагат пътуването на гражданите, стана ясно от думите на Маринов. Той призова гражданите да са търпеливи при ситуациите, в които ще се наложи да изчакват на определени пътни участъци, където ще се създава организация за улесняване на трафика.

От "Гранична полиция" обявиха, че е създадена необходимата организация граничните пунктове да работят без прекъсване и е въведена е гъвкавост на смените чрез облекчени проверки.

От "Пътна полиция" съобщиха, че на 13 април от 16 до 20 часа се ограничава движението на тировете. Допълнителни патрули ще бъдат разположени по основните пътни артерии на страната през четирите почивни дни.

Основните натоварвания са на магистралите "Люлин", "Хемус" и "Струма". Там ще има опашки, но нека водачите да бъдат търпеливи, ще бъдат взети всички необходими мерки за организация на движението. Другият натоварен участък е в посока Кулата, очаква се и голям поток от автомобили от Румъния, каза началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Ще има засилени проверки за употреба на алкохол, употреба на наркотици, както и контрол на скоростта, подчерта той. Рановски призова за по-отговорно движение по пътищата. Предстои преоборудване на мобилните камери, разкри той. По думите му "Пътна полиция" разполага със 148 мобилни устройства, но в момента 20 от тях не работят, тъй като автомобилите, в които са монтирани, са на ремонт. Стационарните камери снимат 24 часа в денонощието всички нарушители, увери началникът на "Пътна полиция".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини