Видинско село става "Чайна таун"

  • 03 януари 2012 20:54

  • 1727
  • 0
Видинско село става "Чайна таун"
©

Едно видинско село вече е известно като Чайна таун. Прозвището дойде, след като китайски инвеститори взеха под аренда земя в района. По данни на Евростат община Бойница е най-бедното място в Европейския съюз.

Китайците ще ни оправят - отскоро това се чува най-често в село Бойница, предаде BTV. Азиатските инвеститори са тук пробно една година. Земята се обработва от работници от Велико Търново, защото в селото 70% са пенсионери. Царевицата, която ще поникне в земята на видинското село Бойница ще бъде китайска, след това ще бъде изнесена за азиатския пазар.

Сега земята е разорана. През февруари, управител на фирмата инвеститор и агроном ще дойдат в селото. Хората се зарекли да им търсят къща в района, а гостите от далечния Изток вече имат покана за местната кръчма.

„Те не са по пиенето, но обичат вино и ще ги черпим с домашно”, обещава Стойчо Бальов.

В Бойница обаче имало и време на напрежение. Недоволство се надигнало срещу инвеститорите, когато тръгнали да обработват земята и случайно навлезли и в чужди имоти. Така, без да искат, изорали вече засетите земи. Поговорили с китайските инвеститори и те внесли в хазната на общината 96 хиляди лв. обезщетение.

Китайци на живо доживя да види и местният учител Димо Башлийски. Докато попълва кръстословицата, пенсионерът запълва и празнините в спомените на хората от селото - за времето, когато земите не пустеели.

„Това на полето така стои и чака някой китаец, виетнамец да го обработи”, негодува Димо Башлийски.

Хората се чудят по какви пътища китайските инвеститори са ги открили. В района всички са разбити от години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1727 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини