Евростат: Около 8 на сто от българите страдат от депресивни симптоми

  • 28 март 2017 09:19

  • 6339
  • 0
Евростат: Около 8 на сто от българите страдат от депресивни симптоми
© GettyImages/Gulliver

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 г. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 хиляди пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

Най-често българите са страдали от различни психични и поведенчески разстройства - около 120 хиляди официално регистрирани случая през 2015 г. или по 1686 случая на 100 хиляди души население, според данните на НЦОЗА. Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност.

Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време. В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен.

През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти. ОКОЛО 6,5  Като цяло средно 6,5 на сто от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването, като при половината от тях /3 на сто/, симптомите на депресия са големи.

Сред държавите с най-голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента и др. Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия (3,2 процента) и Словакия (3 процента). Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: около 8 на сто от жените, според анализа на Евростат, изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто от мъжете.

По-високите нива на образование са свързани и с по-ниски темпове на депресивни симптоми, отчита още анализът. Депресията често е признак и на по-сериозни последващи психични заболявания и експертите отчитат, че около половината от пациентите, които сериозно са обмисляли самоубийство, както и повече от половината от направилите опит за самоубийство - са имат предшестващо депресивно разстройство.

Специалистите съветват, че психичното заболяване не може да се излекува веднъж завинаги и е задължително хората с психични разстройства да бъдат наблюдавани непрекъснато.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини