Вадят децата от социалните домове в Търговище

  • 03 януари 2012 12:37

  • 1597
  • 0
Вадят децата от социалните домове в Търговище
©

Община Търговище е на път да се превърне в първата у нас, която ще закрие всички социални домове на своята територия.

През следващите две-три години в региона ще бъдат вложени близо пет милиона лева за нови социални услуги, които да позволят затварянето на институциите - домът за медико-социални грижи за деца и домът за деца с умствена изостаналост.

Домът за деца с умствена изостаналост в търговищкото село Стража беше определян като второ Могилино заради мизерните условия, в които живееха възпитаниците му, припомня bTV.

"Начинът, по който бяха гледани и обслужвани, отдалечени от града, създаваше проблеми и не отговаряше на съвременните изисквания. По тази причина ние дори аварийно ги изведохме оттам и ги настанихме в града", обясни д-р Красимир Мирев - кмет на Община Търговище.

Сменяйки сградата, децата попадат на по-добро място - без капещи тавани и падаща мазилка. Животът им обаче продължава по правилата на една социална институция.

"В домовете грижата за децата не е много качествена. Колкото и хората от персонала да имат желание да обърнат индивидуално внимание на всяко едно дете, това просто е невъзможно", смята психологът Елена Събева.

След две години тук трябва да има два центъра от семеен тип за 16 деца, които сега са в социалния дом. За изграждането им са осигурени милион и половина лева. Това означава окончателно затваряне на институцията.

Приблизително по същото време ще бъде закрит и бившия дом "Майка и дете". Предвижда се на негово място да има 6 нови услуги, включително и подкрепа за семейства в риск, за да не изоставят децата си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини