Данъчните разпродават на търг крадени телефони и лаптопи

  • 03 януари 2012 06:12

  • 3537
  • 1
Данъчните разпродават на търг крадени телефони и лаптопи
©

Данъчни разпродават на търг крадени телефони, лаптопи и електронни везни.

Всички тези предмети са били доказателства по наказателни дела и са отнети в полза на държавата. Сега са пуснати за продажба чрез публична продан, а обявленията за търговете са качени в интернет, пише "Монитор".

Малко известен факт е, че когато български съд постанови наказателна присъда, всички вещи, които са били събрани като улики по процесите и по-късно конфискувани в полза на държавата, се прибират и съхраняват от НАП. След като на 1 януари 2010 г Агенцията за държавни вземания се сля с данъчната структура, НАП пое контрола върху съхранението и продажбата на всички вещи и имоти, конфискувани в полза на държавата.

Така в момента на пазара срещу сумата от 76 лева човек може да си купи 2 пишещи машини, автомобилна гума, стар мобилен телефон и икона "Богородица с младенеца". За участие в търга кандидатите трябва да заплатят 15,30 лева и да предложат най-висока цена за вещите.

Засега обаче няма голям наплив от желаещи да си купуват улики по дела.

Заради огромния брой от конфискувани предмети НАП поддържа голяма система от складове в цялата страна. Всеки предмет, попаднал там, получава инвентарен номер, който се вписва в регистъра на данъчните. След като преминат различни проверки за безопасност, повечето от вещите се обявяват за публична продан.

Често срещани предмети в складовете на данъчните са отвертки, щанги и шперцове, с които са извършвани различни кражби. Част от тези „инструменти” се предоставят като дарения на различни държавни органи. По този начин служителите в някоя малка община може да се сдобият с отвертка, с която е била разбита врата или дори е било извършено убийство

Подобни случаи обаче са рядкост.

Най-често държавната и общинската администрация получава от НАП автомобили, с които са извършени престъпления или самите те са били обект на кражба или друго посегателство. В тези случаи обаче държавата има изисквания – колите не трябва да са много стари или прекалено амортизирани. По този начин държавата пести от разходи за закупуване на лимузини за чиновниците.

За една година НАП е вкарала в хазната 111 млн. лева от продажбата на различни вещи и имоти, конфискувани в полза на държавата. Това показва статистиката на данъчните.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
крадеца вика дръжте крадеца

2016.03.22 | 23:00

1
всичко е една мафия държавата гледа да си напълни хазната а тия глупости за конфискуваните вещи ни е ясно веднъж ги продавате конфискувате в полза на държавата виждаме конфискуваните коли по раьонните кво става за 1 година не остава част по нея същата работа е и тва конфискация на предмети от бедните хора за някой да си напълни джоба и като осъдят депутат за 1-2-3 милиона крадени как си развява байрака необезпокояван запомнете едно законите са за бедните хора за големците не важат квото и да ми говорите

Добави коментар

Водещи новини