Готов е нов паметник за Каймакчалан

  • 16 март 2017 14:51

  • 2363
  • 3
Готов е нов паметник за  Каймакчалан
©

Готов е нов паметник за Каймакчалан в памет на загиналите български войни по време на епичните битки през Първата световна война. Паметникът представлява 2-метров кръст по модела на военния Кръст за храброст. Той е осигурен със съдействието на ВМРО като дарение от предприемача Емил Димитров от Сливен.

Работната група на Министерството на отбраната го одобри за поставяне на върха и ще бъдат направени постъпки пред Македония, за да се избегнат последяващи прояви на вандализъм.

Припомняме,  старият паметен знак беше разрушен по най-грозен начин от т.нар. македонски журналист Миленко Неделковски, който дори се похвали с деянието си публично.

Тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се обърна към македонския президент Георге Иванов с писмо, в което призовава да не се толерират антибългарски прояви от страна на Македония.

Каракачанов нарича деянието престъпно, аморално, античовешко и нехристиянско. Кръстът за храброст на мястото на разрушения паметник е знак на признателност към паметта на героите, които се биха със сърби, англичани и французи, за да запазят Македония от второто сръбско робство. Това са 3120 български войници, повечето родом от Македония, припомнят от ВМРО.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2363 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
az

2017.06.05 | 08:07

3
negramotnici, povecheto zaginali sa ot Slivensko, ne ot MKD.

2017.03.17 | 12:36

2
Когато държавата по официален път постави паметник, няма да бъде рушен... Държавата е виновна, че за 27 години официално няма поставен паметник, щото ако се занимаваха с паметници, филми и т.н. пък нямаше да им остане време за далаверки

2017.03.16 | 21:55

1
Ако пак някоя македонска седесарска пу-тка до счупи, тогава какво?

Добави коментар

Водещи новини