Питейната вода в България почти 100% чиста

  • 02 януари 2012 21:19

  • 1707
  • 2
Питейната вода в България почти 100% чиста
©

Питейната вода в България съответства почти 100% на нормите. Така реагираха здравното и регионалното министерство, след изявлението на представителя на Световната банка у нас, че половината вода от чешмите не отговаря на стандартите. Нашите институции, все пак, признават за малки локални замърсявания.

Манган, хлор и нитрати са най-честите замърсители в питейната вода, според Световната банка. Здравните власти признават, че в малки селища от районите на Ямбол, Шумен, Русе, Плевен, Разград, Хасково, Варна, Търговище и Сливен микробиологичните замърсявания и нитратите в питейната вода са проблем, съобщи БТВ.

По тази причина в Симеоновград и Меричлери е забранено да се пие вода от чешмата. И докато манганът не заплашва пряко здравето, арсенът в медодобивните райони никак не е безобиден. Едно от селата, където във водата е засичан арсен 11 пъти над нормата е Поибрене при Тополница.

Заради арсена преди две години е пуснат нов водопровод. Оттогава се твърди, че заплаха няма. Местните обаче не вярват. По данни на здравното министерство, завишено количество на арсен в Поибрене няма

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1707 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.01.03 | 03:49

2
ot kakvo e 4ista,ot stari i zajdiasali vodoprovodi,ili ot kama4eta.ili pak e bistra.....op .....
roni

2012.01.03 | 00:59

1
а ФЛУОРЪТ , който слагат...???!! .. най- голямата отрова от тези трите... най-добре пийте вода,която лично вие сте си налял от горна баня или хирася или др. подобно място... за повече информация : http://bgsviat.narod.ru/fluor.htm

Добави коментар

Водещи новини