Първите щъркели долетяха

  • 16 март 2017 09:03

  • 4413
  • 0
Първите щъркели долетяха
© Булфото (архив)

В най-южния квартал на Благоевград - "Струмско", върбите вече са се раззеленили, някои храсти са разцъфнали, плодните дръвчета също са напъпили и са готови да разцъфтят, а преди дни долетяха и първите щъркели, изпреварвайки с повече от седмица настъпването на астрономическата пролет. На предвестниците на пролетта се радват и децата, и възрастните, а тези, които вече са ги видели в полет, се разделят с мартениците си и ги връзват на разцъфнали дръвчета.

Три от щъркеловите гнезда в квартала се намират на ул. "Пеньо Пенев", а две са край новата къща на Христо Качев. Едното, по-старото и добре оформено, вече е заето от първия долетял тази пролет мъжки екземпляр, дошъл да го подготви за пристигането и на женската птица. Пристигна на 14 март, видях го как кацна около 11 часа във вторник, разказа пред репортер на БТА Христо Качев. Обикновено първите щъркели идват около 19-20 март, но тази година подраниха. Това гнездо, без да се хваля, съм го направил аз преди трийсетина години. А това, другото, е ново. Щъркели се опитваха да си правят върху електрическия стълб гнездо направо върху жиците, затова се обадих на енергото и на службите по екологията. Отзоваха се хората, дойдоха, монтираха безопасна платформа и сега птиците спокойно могат да гнездят и тук.

През миналата година в старото щъркелово гнездо край къщата на Качеви са се родили и са отгледани три малки щъркелчета. Имало е години, в които щъркеловото семейство се е увеличавало с петима наследници, които тук са укрепвали, израствали и наесен за излитали всички заедно към топлия юг. Местните хора са свикнали с красивите бяло-черни птици и ги чакат с нетърпение всяка пролет. Щъркелови "жилища" в района е имало открай време, защото наблизо е полето и река Струма, където дългокраките птици с червените клюнове винаги са откривали достатъчно храна и за себе си, и за семействата си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини