Криза за майстори, надницата подгони 100 лева на ден

  • 13 март 2017 13:30

  • 76766
  • 3
Криза за майстори, надницата подгони 100 лева на ден
© Булфото (архив)

Майсторите в Пловдив са толкова ангажирани, че желаещите клиенти, които правят ремонти, образуват своеобразни листи на чакащите със седмици напред. Клиентите се редят на опашка, очаквайки да се освободи време за тяхната поръчка, съобщи „Марица”.

"Заявките са много, всеки обяснява колко му е спешно. Имам работа за 20 души, но няма мераклии със съответните умения”, разказва майстор. Той не успява да си намери трайно дори общ работник. „Наемам някое момче, поработи 3-4 дни или седмица и се отказва. Или аз го гоня. Давам му 30 лв. на ден, а той нищо не умее. Стои със скръстени ръце и ме гледа. Учи занаят явно, ама с гледане”, споделя майсторът.

Трудът в строителството е тежък и отдавна отблъсква младите, казват опитните в бранша. В момента в Пловдив средната възраст на работещите в сектора е 45-50 години. Очакване за промяна няма. За клиентите остава да се научат да си планират дейностите отдалече, за да няма изнервени в „листата на чакащите”. Надницата на дюлгерите закова 70 лева.

В подобни момента на недостиг са обявявани и по-високи заплати. Сега обаче ставките са твърди и повечето работодатели ги прилагат. „Соло” играчите във вътрешните ремонти оценяват труда си на квадратен метър, но големите фирми наемат работници на надница. По данни от строители, средните разценки в момента в Пловдив са: бригадир - 70 лв. на ден, майстор - 60 лв. на ден, средно обучен кадър - между 40 и 50 лв. на ден според нивото му на познания и според договорката, общ работник със стаж - 35 лв. на ден, без стаж - 30 лв. на ден. Освен опитът и познанията, все повече започва да се цени усърдието. Причината е голямото текучество и невъзможността да се обучат хора за по-специфичните дейности.

Липсата на трудов ангажимент в описаната ситуация не е добра атестация за работника. „Ако днес някой от строителния бранш стои без работа, значи за нищо не става или има големи проблеми с дисциплината”, смятат хора от бранша.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
76766 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
хаха

2017.04.30 | 00:13

3
100 лева?

2017.04.30 | 00:08

2
може, ама не в Пловдив и не в България!Тя и средната работна заплата е над 1000лв ,но никой не я е виждал...
баи Василе

2017.03.14 | 11:33

1
Ало колега като е тежък този занаят зажто отмениха правото на 2 ра категория труд за строителите там е проблема МАИСТОРЕ .Обърнисе към министъра на труда и синдиците ;НОЖА Е В ТЯХ И БАНИЦАТА - МАИСТОРЕ ???????

Добави коментар

Водещи новини