Показват скривалището на Левски

  • 04 март 2017 15:55

  • 12838
  • 1
Показват скривалището на Левски
© Булфото (Архив)

На 18 юли, рождения ден на Левски, ще бъде възстановена килията със скривалището в мъглижкия манастир „Свети Николай“. От десетилетия това място е заключено.

С възстановяването се заел арх. Иван Иванов от Стара Загора, чийто фирма е сред малкото лицензирани да извършва строително-ремонтни работи в недвижими паметници на културата. Архитектът твърди, че поема обекта за лична сметка, защото с манастира го свързвал сантиментален спомен. Там през далечната 1978-а го завела игуменката майка Рахила, която го „открехнала“ за красотите на планинския край, съобщи агенция "Монитор".

Той се надява до седмица да бъдат приключени формалностите и ремонтът да бъде стратиран. Идеята му е в килията да бъде възстановен дървеният долап, през чийто врати извън стените на манастира изчезвал в Балкана Дякона при сигнал за опасност.

Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 година. Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
12838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Турчина

2017.03.05 | 22:23

1
Как неможахте да намерите гроба на Левски не ми е ясно тои не само на левски почти всички големи имена в българската история нямат гробове ама както и дае ако открият гроба му ще съм един от първите които ще го посети и ще се моли за душата му.

Добави коментар

Водещи новини