Армията ще връща ниви на собствениците им

  • 30 декември 2011 07:19

  • 916
  • 0
Армията ще връща ниви на собствениците им
©

Земеделските земи, които армията освобождава при преструктурирането си, вече ще могат да се върнат на някогашните им собственици.

В момента, след като военните се откажат от имота, той директно преминава в държавния поземлен фонд, а за хората се предвижда само обезщетение. Новите правила са разписани в промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, пуснати от кабинета за обществено обсъждане, съобщи "Монитор".

Целта е да се регламентира редът за удовлетворяване на реституционните претенции на бившите собственици, част от които отказват да приемат обезщетение за отнетите им земи, пише в мотивите на проекта.Процедурата предвижда освободените войскови имоти, които са били някога частна собственост, да се предоставят за управление на съответния областен управител.

Хората, които искат да възстановят правата си на собственици, пък трябва да подадат заявление до губернатора, който да издаде заповед за връщане на земите. Бившите притежатели обаче имат срок от 6 месеца да си поискат имота. За да не се появят самозванци, които да претендират за права, се предвиждат изисквания за доказване на собственост в имотните граници отпреди образуването на ТКЗС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини