Лисици налазиха и Пловдив

  • 20 февруари 2017 09:25

  • 2517
  • 2
Лисици налазиха и Пловдив
© Getty Images

Лисици налазиха и Пловдив, след като само преди дни стопани от Съединение се оплакаха от масови набези на хищника сред кокошките им. Ловците обаче са с вързани ръце, защото е незаконно да ги отстрелват в населените места. През миналата седмица в общинския Зоокомплекс са получили два сигнала за лисици, потвърди шефът му Георги Божев.

Единият сигнал гласял, че лисица е била забелязана покрай река Марица в близост до голям супермаркет. Това се случило миналата сряда около 20 часа. Мъж излизал от хранителния магазин, когато в краката му се завряло диво коте. „Сякаш търсеше защита, въпреки че му личеше, че не е питомно. Мяукаше много силно и когато се вгледах в храстите покрай брега на реката – оттам излезе голяма лисица”, каза мъжът за „Монитор”. Човекът веднага подал сигнал до общинския зоокомплекс, откъдето му обещали да изпратят екип да се опита да улови хищника.

„Да, възможно е да има лисици по поречието на Марица. И видри има, и за лисици има сигнали. Не е нещо необичайно. И може би защото тази зима е по-студено, те влизат по-навътре в кварталите, единствено водени от глада, който изпитват”, каза шефът на зоокомплекса Георги Божев. Другият сигнал, получен миналата седмица в зоокомплекса, е бил за мъртва лисица, открита в покрайнините на Пловдив.

„Това показва, че има лисици в близост до града ни и че те не се страхуват да навлизат в града, водени от инстинкта да задоволят нуждите си от храна. Една от храните на лисиците са котките, каквито в града са в изобилие. Предполагам, че в най-скоро време като се затопли, ще напуснат територията на града и ще отидат по-далече”, обясни Божев. Той припомни, че лисиците са приносители на болести, сред които и бясът, но не им е присъщо на природата да нападат хора и от тази гледна точка не са опасни за човека.

Последвайте канала на

Novini.bg
2517 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
"налазиха"......

2017.02.22 | 08:20

2
Аве Просто,Жълто Журнале!!!!!Това да не са Гъсеници,Празна Кратуно!!!Кой Смотаняк я написа тази статия?Напиши си името Кенеф!!!!"Налазиха"......

2017.02.22 | 08:19

1
Да пуснат крадливия герберастки кмет на Пловдив от затвора да хване мъжките да им източи спермата за да я продаде.Ей герберасти долни не ви стигнаха милярдите окрадени от народа че започнахте да изкарвате пари и от животните.Гарантирано от Гроб.Няма такава пасмина.

Добави коментар

Водещи новини