Събориха емблематична къща от 19-и век в центъра на София

  • 15 февруари 2017 21:29

  • 4815
  • 1
Събориха емблематична къща от 19-и век в центъра на София
© БНТ

Събориха емблематична къща, построена през 19-и век в центъра на София. Новината предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Защо още една къща-паметник си отиде безславно и законно ли се е случило това, разказва БНТ.

История за разрухата, от ъгъла на улиците "Иван Денкоглу" и "Христо Белчев" в столицата. История за къща, съградена от проф. Михайло Драгоманов, украинецът оставил ярък отпечатък в съвременната история на България, къща която потъна в разруха. Получил образованието си в Женева, където се запознал с бъдещия министър на просвещението у нас - Иван Шишманов. Родният политик се влюбил в първородната дъщеря на украинския публицист и революционер.

Така проф. Михайло Драгоманов идва у нас, и се потапя в изследване на българския фолклор и етнография.

Според писателката Мария Владимирова, първият брой на "Сборника за народни умотворения, наука и книжнина", издаван и днес от БАН, бил написан тук,във вече съборената къща. Негов вдъхновител е именно украинския публицист. Всъщност плоча имало ,до преди два дни, когато започнало разрушаването на сградата.

При нас няма данни това да е паметник на културата. Имаме данни, че къщата не е била поддържана, категорично, данните са много тежки и много сериозни като заключение. Това каза пред БНТ арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Контрол по строителството" - Столична община.

Според него тази сграда е отбелязана, като сграда подлежаща на премахване и изграждане на нова сграда. И това е съвсем законно. Макар и сграда на 130 години, устояла на бомбардировки и три политически режима - тя не е била записана като паметник на културата. Дали е трябвало?

Нора Виткова
4815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коста

2017.02.16 | 11:32

1
И да беше, изтривалката Фандъкова и милиционерите от СОС щяха да намерят начин да я разрушат!

Добави коментар

Водещи новини