Български и румънски институции набелязаха мерки срещу опашките на ГКПП "Дунав мост"

  • 14 февруари 2017 17:38

  • 3267
  • 0
Български и румънски институции набелязаха мерки срещу опашките на ГКПП "Дунав мост"
© Булфото (архив)

Мерки срещу продължаващите опашки от превозни средства на ГКПП "Дунав мост" са били набелязани по време на среща между областните управители на Русе и Гюргево, както и на ръководителите на заинтересованите институции. Това съобщиха от областната управа в Русе.

Срещата се е състояла днес в Гюргево и е инициирана от румънската страна. Набелязани са били мерки за оптимизиране и намаляване на времето за смяна на работещите екипи, подобряване на организацията по продажбата на винетки при влизане на територията на България - в изпълнение на измененията на Закона за пътищата, влезли в сила от 1 февруари тази година, както и постигане на реципрочност на влизащите и излизащи автомобили при екстремални условия или извънредни ситуации.

От Гранична полиция коментираха, че опашката от камиони на ГКПП "Дунав мост" от румънска страна, за влизане в България, днес е около 10 километра. Основна причина затова е задължението да се закупи винетка от гишето на митницата. Преди законовата промяна от 1 февруари на денонощие на граничния пункт са били обработвани между 900 и 1000 камиона, а сега са около 700.

По време на срещата е била подчертана и необходимостта от законодателни промени за въвеждане на електронна винетна система и възможност за закупуване на винетки по електронен път и чрез СМС, както и създаване на технически възможности за контрол. Българските и румънски институции са се договорили да обсъдят допълнително направените предложения и в края на седмицата да бъде подписан двустранен протокол.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини