Булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни?

  • 10 февруари 2017 07:11

  • 8709
  • 2
Булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни?
© Булфото (архив)

Емблематичните булеварди, които минават през сърцето на града- „Дондуков” и „Цар Освободител” може да станат еднопосочни.

Тази идея ще се обсъжда през следващите месеци с гражданите и комисията по транспорт в София. Това обясни общинският съветник Симеон Славчев, цитиран от в. „Монитор”. Идеята е бул. „Дондуков” да стане еднопосочен в посока Министерски съвет,  а колите по бул. „Цар Освободител” да се движат от Президентството  към Софийския университет. Идеята е по този начин в зоната около „Триъгълника на властта” да има по-малко коли. Подобна практика има в цял свят и тя се въвежда, за са се намали трафика и да се опази въздуха чист, обясни още Славчев.  Това ще е пилотен проект,  а съветниците не изключват вариант покрай това предложение еднопосочни да станат и други улици в столицата.

От общината ще представят и симулации на трафика и ще дадат отчет как ще отрази въвеждането на еднопосочните булеварди. Публикуването на информацията обаче предизвика истински фурор във фейсбук. „Мога ли да попитам кой и с какъв акъл иска да направи Цар Освободител булевард с 4 ленти в едната посока. Вместо СОС и общинските съветници да се занимават с глупости, да вземат да помислят най-сетне за затваряне на улици в центъра и превръщането им в качествени пешеходни зони, да помислят за строителството на нови трамвайни трасета и т.н.”, написа Борис Бонев. Според Иво Георгиев обаче „това отдавна  трябваше да стане - винаги където улиците са еднопосочни и конфликтните зони са в пъти по-малко. Да не говорим, че Цар Освободител трябва да стане пешеходна - поне Раковска до Университета - колите в този им обем нямат място в центъра”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.11 | 22:59

2
Няма да се плашите.Очакват ви още и разширяване на зоните за платено паркиране и куп други изненади.

2017.02.10 | 11:16

1
Снощи гледах срещата на Гришо и потънах от срам, от просташкото поведение на публиката.Прост народ, изключително прост и чалгализиран народ, който си заслужава съдбата

Добави коментар

Водещи новини