Училища връщали ромчета с обяснението, че нямат места

  • 27 декември 2011 14:41

  • 2386
  • 9
Училища връщали ромчета с обяснението, че нямат места
© Интернет

Училища не искат да запишат ромски деца, като основният аргумент е, че нямат места.

Това обявиха представители на сдружението "Деца и юноши", което работи по проект за включване в училище и в детска градина на деца от 3- до 16-годишна възраст от три ромски квартала на София.

От сдружението заявиха, че много трудно директорите откликват на желанието им да запишат ромски деца в училище. От 59 деца, с които работи организацията, са записани едва 12. Притесненията на директорите са свързани най-вече с това да не се наруши процентното отношение между децата от български и ромски произход.

Друг мотив за отказ е, че родителите на деца с български произход биха ги отписали от съответното училище, обясни изпълнителният директор на сдружението Марияна Писарска.

Необходимо е да се измести фокусът от това не как изглеждат децата и от какъв произход са, а към необходимостта да се образоват и изградят като пълноправни хора, коментира тя.

Проблем при голяма част от ромските деца, които скитат по улиците, е и нагласата на семействата им. Трудно е да убедиш ромите, че образованието е необходимост, коментира Александър Малински от сдружението. Той съобщи, че 75 на сто от записаните на училище деца продължават да посещават занятия, но за останалите 25 процента се полагат много усилия.

Той посочи, че често и детски градини отказват да приемат деца от ромски произход, но основна причина в тези случаи е хигиената. Когато родителите водят децата си мръсни в детската градина, оттам имат пълни основания да ги върнат, както и от училище, каза Малински.

Последвайте канала на

2386 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Родител

2013.09.29 | 07:07

9
Съответните училища донякъде са прави спрямо циганските деца. Пример : Имаме ученик в предучилищна възраст в групата има към 6 броя циганчета- дотук добре. Абсолютно всеки ден на нашия ученик,а също така и на други ученици--ученическите им пособия : тетрадки ; учебници; флумастери;моливи;химикали и др. изчезват и с помощта на г-жата преподавателка ги намираме в раниците/чантите/ именно на циганските деца...........

2013.09.29 | 07:07

8
Училищата са държавни,и като такива са за всички български деца.Това,че са циганчета не значи,че са индийски деца,те са български.Населението на страната ако примерно е 7 000 000,в тази статистика влизаме всички като почнем от бай Иван......до Хасан ефенди.И по леко с плюенето,ще има и други коментари,да не се изчерпите

2012.01.27 | 09:31

4
само ако плащат данъци обаче, в противен случай цялата ти философия можеш да си я използваш за задни цели
HATE

2012.01.27 | 09:31

3
Д А Н Ъ Ц И !!! Тази дума не я знаете...затова ревете, вие прегорялите:))) Научи се да плащаш и тогава коментираи: "Училищата са държавни,и като такива са за всички български деца"
Развигор

2013.09.29 | 07:06

7
От циганин човек не става.
Az

2013.09.29 | 07:06

6
Има ли полза от образован мангал ? Ами няма ! Всичко им е безплатно - ток, вода , образование...Ама сиганите са диваци и аборигени ! НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ! Да метат и мият улиците и да върнат трудови войско за такива као тшх поне занаят да придобият ! Безполезна паразитираща мизерна пасмина ! Само проблеми и претенци !
HATE

2012.01.27 | 09:31

5
Да си построят свои училища и там да учат! Как в другите държави има български училища? Само ни връщат назад...да се оправят сами вече...нали взимат всевъзможни помощи за многото челяд дето въдят!? Трябва да се озакони да не могат да учат с нашите деца.

2012.01.27 | 09:29

2
как да се образоват като не искат,на тях им е хубаво в средновековието ,нали няма за тях закони и данъци ,как се множат като кучета като нямат пари ,нали тва дете иска гледане ,нали и трябва да си плати родилката в болницата или само българките ако не си плащат са убивани(свалете си филма Град на цигани и филма Хотел Рай има ги в Замун_а много неща ще видите ,не са на български телевизии)

2011.12.28 | 00:21

1
Еми като няма места. Иначе от тази организация ще измислят какво ли не, все пак пари са взели за проекта и ако не е успешен.... няма да могат да го отчетат.

Добави коментар

Водещи новини