Митрополитът с линкълна: Живеем в нравствена криза

  • 25 декември 2011 09:42

  • 2547
  • 10
Митрополитът с линкълна: Живеем в нравствена криза
©

За всички е ясно, че изживяваме период на световна нравствена и материална криза. Нека се опълчим против всяко насилие, убийства, палежи, размирици, клевети и раздори. Това се казва в рождественското слово на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Владиката, който стана известен с най-новия модел Линкълн, с който  "разполага само Обама" се обръща към християните с призив да помогнат на страната си. Ето и част от неговото слово:

Наш християнски, граждански и патриотичен дълг е да подпомогнем собствената си държава и общество и да се опълчим не против самата личност, а против тези изяви, които са насочени към разграждане на ценностите, против тези, които се опитват да приравнят греха с добродетелта /Ис. 5:20/, да разграждат семейството, обществото и в крайна сметка държавата и държавността. Нека не бъдем безгрижни и бездушни към ближния си, а да се стараем да осмислим най-новата и винаги актуална заповед: „Да се обичате един други, както Аз ви възлюбих” (Йоан 15:12)

Нека превъзмогнем слабостите си, да изправим, пътеките си, както призовава св. Йоан Кръстител: ”Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Марк. 1:3)

Единственото спасително лекарство е завръщането ни към Христа. Това означава спазване на Божиите заповеди и Христовите заръки, приемане и прилагане на св. Евангелие, влизането ни в оградата на Църквата. Живот на покаяние, изповед и участие в Божественото Причастие, изучаване на Божието слово, упражняване в милосърдие и благотворителност. С няколко думи длъжни сме да воюваме против нашите слабости, за да станем отново Божии деца.

В името на майка България призоваваме всички институции, медии, православни християни и всички граждани на милата ни Родина да се обединим в името на добротата посрещнем Рождественските и Новогодишни празници възродени и обновени.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2547 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
С.

2011.12.26 | 10:33

10
Тъй, тъй, отче. Не ме гледай какво правя, слушай какво ти говоря. Цялата ви система е подгизнала от корупция и разврат. Не ни ги обяснявай тия в навечерието на най-светлия християнски празник. Вместо да ни се хвалиш каква кола караш, колко харчи и кой само я има, да беше казал на въпросния бизнесмен, който уж ти я бил дал за временно ползване, да вземе да дари някоя стотинка на детски дом. Че от Българската Коледа по-срамно явление в тая жалка страна няма. Пък може и други мисли да е имал този бизнесмен - да те скрони за без пари да му продадеш някой църковен имот. Оная далавера с варненското село доказва колко сте всички подкупни и съответно материални. Плюя на Вас.
Барборан

2011.12.26 | 08:28

9
А стига бе .... Линкълни , Аудита , БМВ джипове , кво става тука ? ... Стига с тея дарения ... Що никой бизнесмен недарява такива луксозни подаръчета и огромни суми на Организации за болни деца или на Деца с уникални възможности на домове за изоставени деца , на научни организации , на спортни клубове , ами точно на вас... Вие които се храните на копанката на държавата , и неплащате никакви данъци ... Да не говорим че доста от вас станахте и бизнесмени... Аз лично познавам такива които имат по 3-4 вятърни генератора ... Уж нямате пари за това или онова, оплаквате се за какво ли не , Пари за поддръжка на храмовете и църквите нямате , а се возите на коли за Хиляди Евро... Щом сте толкова праведни се откажете от всичките тея благинки ...

2011.12.26 | 08:28

8
"Владиката призова християните да помогнат на страната си" = вие помагайте аз ще си правя кръгчета с линкълна, дарете ми парички от свещите, дарете още каквото имате, съблечете си последната риза от гърба и ми я дайте, че не съм се налапал хубаво, а за парите от църковните земи и далаверите .... ех и вие непослушковци на дяда си митрополит няма да гледате в паницата. Т'ва църковната мафия явно не си поплюва.

2011.12.26 | 01:32

7
Хората, които не са православни християни да си гледат своите религиозни водачи или каквито водачи имат там.

2011.12.26 | 01:32

6
Абсолютно е прав! Това караш Линкълн, който ти е дарен се приема едва ли не за грях и нещо лошо. А да караш джип купен с пари с неясен произход се приема с мълчание. Това е нравствена криза.

2011.12.25 | 19:14

5
Не виждам как действията на митрополита засягат хора, които не са православни християни? Всъщност не ги засягат. Вярващите ако искат ще му дарят и самолет. Когато си българин православен християнин уважаваш своята Църква и нейните отци. Иначе просто не си никакъв православен християнин. Няма такова положение да твърдиш, че си православен, а да вярваш на сульо, който е никой. Такова нещо няма в никоя религия.

2011.12.25 | 14:22

2
Ба! Че на мен, що никой не ми дарява нищо! Или може би, самият митрополит 'СЛУЧАЙНО', е дал някой апетитен църковен имот край морето, на някой 'СЛУЧАЕН' бизнесмен. И явно той му се отплаща с това 'ДАРЕНИЕ'. Съждението, е лично мое, и няма връзка със случайни хора, случки и събития случили, и случващи се във Варна.

2011.12.25 | 14:24

4
Ми сигурно защото нищо не си направил през живота си, че изобщо някой да разбере, че те има. Като се замислиш, май това е причината.
rossen4i4o

2011.12.25 | 14:23

3
отче ,не Цръквата а Бог води душите ни , Вие призовавате към смирение и уважение към тези които сътвворяват закони които целят създаването на нечустващи роби ,ако погледнете в очите им , ще видите безмерната алчност и стремежа да унизяват задасе чустват добре , за съжаление нито снощния нито днешния празник ще донесът спокоиствие
pop krastio

2011.12.25 | 12:21

1
popa nego burka ei :D Samo se 4udq o6te za6to ne my e slojil Spinari na tozi Linkoln ? kakvo 4aka :D Ami onq s M5-cata trqbva da go puska na strani po zavoite :D otivaiki kam curkvata da q vijda prez strani4niq prozorec purvo :DDD I posle sas A8-cata - kortejat mu sled nego trqvba da pusne sini burkani ne6to.Az ako sam na tqh taka 6te napravq! Duhovnici sa ina4e vsi4ki :DDDDDDDDDD

Добави коментар

Водещи новини