Защо и как да избягваме продукти с метанол? (снимка)

  • 18 януари 2017 10:45

  • 13215
  • 1
Защо и как да избягваме продукти с метанол? (снимка)
©

Най-масовият потребителски продукт, в който се използва метанол е течността за чистачки. Европейският съюз инициира забрана за използването на метанол в масови продукти.

Какво да правим, докато тя стане факт?

През последните години все повече научни изследвания разкриват опасностите, които произтичат от използването на метанол в потребителски продукти. Основните рискове са свързани с риск от поглъщане или вдишване. Европейските институции започнаха законодателна процедура за забрана използването на метанол в течностите за чистачки. Очаква се забраната на метанола в продукти за масова употреба да бъде окончателно приета на ниво ЕС през 2017 г. и да започне да се прилага в началото на 2018 г.

Каква е ситуацията в България?

В България продукти за масова употреба, съдържащи метанол се предлагат свободно на пазара. Най-използваният такъв продукт са зимните течности за чистачки на метанолова основа, които се разпространяват основно в големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. Нашето проучване на пазара сочи, че подобни течности за чистачки (със съдържание на метанол) вече не се предлагат в най-големите вериги бензиностанции (Лукойл, Shell, OMV, Петрол, Gazprom, Rompetrol, Eko Petroleum). Те са заместени от безопасни за човешкото здраве продукти на базата на етанол/етилов спирт, който е със земеделски произход.

В рамките на нашето проучване се установи, че във веригите супермаркети близо 80% от продуктовата гама течности за чистачки се състои от продукти съдържащи опасния метанол. Прави впечатление също и че наличните промоции обхващат само метанолови продукти, поради по-ниската им цена. Продуктите съдържащи метанол са средно с около 30% по-евтини, което ги прави по-привлекателни за потребителите, които рядко са информирани за наличните рискове за здравето.

Продукти с метанол или етанол - как да се ориентираме?


Етанолът, макар и малко по-скъп като продукт е адекватен заместител на метанола в продукти за размразяване поради ниската му температура на замръзване.

Последвайте канала на

Десислава Станева
13215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2017.01.18 | 23:10

1
Аз сипвам ракия. Не замръзва, чисти добре и не е вредна.

Добави коментар

Водещи новини