Село сади кестени, за да се храни

  • 24 декември 2011 14:21

  • 1820
  • 1
Село сади кестени, за да се храни
©

Нова година - нов късмет и ново препитание. Това важи за жителите на симитлийското село Брежани. Жители на селището ще разчитат на доходи догодина, като засадят огромна кестенова гора. Населеното място има славата на един от районите в България, където се раждат най-вкусните кестени.

Заради тях все повече чужденци посещават селото и си тръгват с пълни торби. Това може да се окаже един нов поминък за местните хора. Преди няколко години закриха мината и повечето мъже са без работа. Предвижда се засаждането на десетки декари с нови дръвчета. Ще се обработва кестеновата гора, а кестените ще се продават. За тях има все по-голям интерес и чужди бизнесмени са готови да ги изкупуват на високи цени. "За осъществяването на идеята ще ни помогнат от национален парк "Пирин", които са готови да ни предоставят кестенови дръвчета. Ще ни съдейства и държавното горско стопанство в Симитли. Ще търсим и начин за кандидатстване по проекти на Европейския съюз", разкри за агенция Стандарт Нюз кметът на Брежани Благой Стефанов.

В селото вече две поредни години се провежда Празник на брежанския кестен. И тази година гостите бяха очаровани от кулинарната изложба, в която бяха подредени ястия с вкусните кестени.

Последвайте канала на

Novini.bg
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българка

2012.08.13 | 11:45

1
Браво на хората, че се опитват да оцеляват заедно! Дано им е плодородна 2012 година и замисълът им да се окаже успешен. Честито Рождество Христово!

Добави коментар

Водещи новини