Български физик разгадал тайната на земетресенията

  • 23 декември 2011 11:39

  • 1673
  • 3
Български физик разгадал тайната на земетресенията
©
Българският физик Бойко Илиев твърди, че е разбулил загадката на земетресенията, което ще позволи те да бъдат прогнозирани. Предстои международната научна общност да бъде уведомена, а откритието да се регистрира.

Според учения три са факторите, предизвикващи силни земетресения: тектонични плочи, които са натрупали сеизмично напрежение, гравитацията на Луната върху Земята и “клатушканията” във въртенето на планетата ни.

“Луната оказва гравитационно влияние, изразяващо се в приливите и отливите”, обяснява Илиев пред в. "Република". Гравитацията действа и на земните пластове, като точктата на въздействие не е постоянна, а че се измества в зависимост от въртенето на планетата ни. Ако попадне там, където се срещат границите на тектонични плочи, които са натрупали сеизмично напрежение, земните пластове се разместват, предизвиквайки силно земетресение.

Последният фактор, обясняващ силата и мощността на земните трусове, е свързан с т.нар. “полюшквания”, които съпътстват въртенето на Земята. Те удължават ефекта, който оказва на земната кора гравитацията на Луната. “Земята трепти денонощно на всеки 1 час 24 минути и 23 секунди, а не както се твърди през 26 хиляди години”, смята физикът.

Илиев не прогнозира кога ще е следващото земетресение, но според негов колега от Индия през следващите две седмици земетресения с магнитуд от 6-7 по скалата на Рихтер щели да станат в Турция и Южна Гърция. Той изследвал близо 1 милион земетресения през последните 20 години с магнитуд от 3 до 10 по скалата на Рихтер. Клатенето на Земята оказвало влияние върху тектоничните плочи, изригването на вулканите, в океаните също нещо се случвало.

Ученият опитвал с помощта на медиите да привлече вниманието и на други специалисти. Професорите от САЩ, като чуят, сами ще ме потърсят. Готов съм да съдействам, може да се изгради нова теория, заключи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1673 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дааааааааааа

2011.12.24 | 11:06

3
Поради три неща се тресе земята, Да! поради четири тя не може да търпи: Поради слуга, когато стане цар, И безумен, когато се насити с хляб; Поради омразна жена, когато се омъжи, И слугиня, която измества господарката си.
good :)

2011.12.23 | 14:16

1
е хаиде дано стане, въпреки че съм имал достъп до материята и немисля че могат да се прогнозират земетресения, но все пак Дано българин да изненада с това света УСПЕХ!!!
-

2011.12.23 | 21:19

2
А ако не станат тези земетресения как ще оправдае своят индийски колега

Добави коментар

Водещи новини