С митинг поклонение в Калофер отбелязаха 169-та годишнина от рождението на Христо Ботев

  • 06 януари 2017 12:42

  • 16840
  • 4
С митинг поклонение в Калофер отбелязаха 169-та годишнина от рождението на Христо Ботев
© Булфото (архив)

С митинг поклонение и поднасяне на "гирлянд на славата" в Калофер бе отбелязана 169-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Поклонението започна с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на великия българин и майка му Иванка в Национален музей "Христо Ботев".

В словото си, пред мемориалния комплекс в Калофер, кметът на града Румен Стоянов каза, че Стара планина е онова свято място, в което винаги е живял Духът на Свободата. "

Тук се ражда и великият българин, поетът-революционер Христо Ботев, който достига върховете на Българското национално-освободително дело. Христо Ботев идва на този свят със знаците на своята предопределеност. Роден е на Рождество Христово - 25 декември 1847г. по стар стил, по нов на 6 януари 1848 г. - Богоявление. Два големи християнски празника, които носят символиката на началото, на пречистването и на възражданет", каза в словото си заместник-областният управител на Пловдивска област Георги Пилев.

По думите му преди 169 години се ражда онзи непокорен дух, който днес пазим в сърцата и умовете си, като висш символ на родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата за Свободна България. Ботев вярва, че свободата се изгражда в душата и показва с дело, че за майка България е оправдана всяка саможертва.

Пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер бе поднесен "гирлянд на славата". В митинг-поклонението участва и представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстваха още кметът на Карлово, народни представители, командирът 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавна власт, общественици и граждани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16840 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.01.06 | 13:33

4
Евро атлантиците не го тацат, защото се е бил срещу турците и е вервал в единий светлий Комунизам

2017.01.06 | 13:30

2
Щастливец! Загинал на точното място в точното време! Иначе московските мекерета, щяха да го убият като Стефан Стамболов и да се гаврят с паметта му както "библиотекаря" Димитър Иванов - Гестапото .

2017.01.06 | 13:30

3
На каква дрога си ?
ВАЖНО!

2017.01.06 | 13:00

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини