Лошото време спря паметника за Антарктида

  • 06 януари 2017 12:35

  • 1708
  • 2
Лошото време спря паметника за Антарктида
© Булфото

Паметник на кирилицата с височина два метра и половина ще бъде издигнат на Антарктида. Целта на проекта е да припомни, че кирилицата е създадена в Плиска, заяви проф. Николай Овчаров, член на инициативния комитет за създаването му.

Паметникът е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху буквата "Ж" са изрисувани три икони - на Св. Св. Кирил и Методий и на Св. Климент, обяснява инж. Младен Станчев, автор на монумента, цитиран от БНР.

"Това е една от конструкциите, които е издържлива - триъгълната форма и неслучайно избрахме тази малко кръстовидна форма, а самият паметник е направен по такъв начин, че да издържи на всякакъв вид натоварване. Хромникел и месинг. Вечни материали. Надявам се поне 1 000 години да издържи", каза още той.

В паметника ще има вградени капсули с пръст от старите столици Плиска, Преслав и Търново, от големите градове София и Варна, както и от гроба на хан Кубрат в Украйна.

Идеята се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество.

Монголия е единствената неславянска държава извън Съветския съюз, която пише на кирилица, посочва проф.Николай Овчаров.

Паметникът ще бъде изложен във фоайето на Софийския университет до края на следващата седмица, а на 15-ти януари ще отпътува за Антарктида.

Последвайте канала на

Novini.bg
1708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.06 | 13:54

2
Пак лакърдии на ДС- учените историци , московски мекерета! Кога в НИМ ще бъде експониран уникалния меч на Кубрат, открит заедно с най-голямото златно българско съкровище в Малая Перешчепина?

2017.01.06 | 13:53

1
Пак комсомолски мероприятия на ДС- пишман учените!

Добави коментар

Водещи новини