Патриарх Неофит освети бойните знамена (снимки+видео)

  • 06 януари 2017 12:07

  • 6388
  • 0
Патриарх Неофит освети бойните знамена (снимки+видео)
© Novini.bg

Патриарх Неофит отслужи традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София, предаде репортер на Novini.bg

На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, заместник-министрите на отбраната в оставка Атанас Запрянов, Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, граждани. 

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година, припомниха от Историческия музей. До падането на България под османско владичество водосветът се е отслужвал преди всяка битка, която води българската войска. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът "Водосвет на бойните знамена и флагове" е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият в църковната йерархия на БПЦ в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

По традиция в София за ритуала бяха изкарани старите бойни знамена, участвали в Балканските войни, в Първата световна война и в Заключителния етап на Втората световна война. Сред тях са знамената по времето на Княз Бaтенберг и Цар Фердинанд, както на 13-и Рилски полк и на 15-и Ломски полк. Организацията в столицата се осъществява от Националната гвардейска част.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини