БНР и ''Музикаутор'' ще се срещнат в понеделник

  • 05 януари 2017 16:31

  • 1213
  • 0
БНР и ''Музикаутор'' ще се срещнат в понеделник
© Булфото (архив)

Сдружението "Музикаутор" ще изпрати до утре в БНР конкретно предложение за уреждане на авторски права, а в понеделник двете страни ще се срещнат и ще преговарят. За това се разбраха радиото и дружеството за управление на авторски права на среща днес в СЕМ, продължила около час и половина.

От първи януари тази година БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от "Музикаутор", защото двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения.

От СЕМ призоваха двете страни за диалогичност и отстъпчивост, за да бъде защитен интересът на обществото и на носителите на права.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви, че не иска да води разговор под натиск, какъвто определи забраната на "Музикаутор" и ги призова да я оттеглят. Той добави, че от БНР са изпратили предложение за запазване на изплащането на права в размер на един процент от държавната субсидия на БНР, както досега и увеличение на процента от приходи от реклама от 4,5 на сто на десет процента.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров заяви, че тези десет процента са "плаваща сума" и настоя за договаряне на модел за стъпаловидно увеличение на тарифите до доближаване на тези в частните радиостанции, както е според европейските регламенти. От дружеството посочиха още, че до днешната ситуация се е стигнало, заради шестмесечна липса на комуникация от страна на БНР, а предложението за увеличение е дошло чак в края на декември.

На срещата присъстваха представители на Министерство на културата, АБРО, музиканти, сред които и Кирил Маричков, който е член на УС на "Музикаутор". Той също призова двете страни да направят стъпки за разбирателство.

Последвайте канала на

БТА
1213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини