Снегорините в София са в готовност

  • 05 януари 2017 07:19

  • 4124
  • 0
Снегорините в София са в готовност
© Булфото (архив)

Във връзка с обявената прогноза жълт код за времето днес в София (5 януари 2017 г. ), според която се очакват обилни валежи от сняг и понижение на температурите се предвижда организация за извършването на обработки срещу заледяване и почистване на снега. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В готовност да започнат работа са 160 машини – снегопочистваща техника, която вече е разположена на над 60 места в града. През изминалата нощ са извършени частични обработки със смеси против заледяване на стръмни и опасни участъци в районите Нови Искър, Слатина, Младост и Искър.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова проведе работна среща с целия оперативен щаб по зимно почистване на столицата, на който присъстваха представители на почистващите фирми и СДВР, Столичната пожарна, Агенция „Пътна инфраструктура”, Спешна помощ, експлотационните дружества в града „Топлофикация София”, „ЧЕЗ Електроразпределение”, „Софийска вода”.
При прогноза за снеговалеж фирмите, ангажирани с почистването са задължени да разположат снегопочистваща техника на определените над 60 места на територията на целия града.

Приоритетно се извършват обработки със смеси срещу заледяване по улиците и булевардите, по които се движи градския транспорт, критични и опасни пътни участъци, както и основни улици в районите. След това снегопочистваща техника преминава към вътрешно-квартални улици.

При необходимост във връзка с продължителен снеговалеж е възможно да се затворят за движение улици, докато бъде извършено почистване на снежната маса. За това е създадена организация съвместно от екипи на КАТ и общинска полиция.
Столичен инспекторат контролира почистването на снега. Екипи на звеното за аварийно-спасителни дейности към Столичната община подпомага дейността.

В момента градският транспорт се движи нормално при зимни условия по всичките си маршрути.

През нощта срещу петък (6 януари 2017 г.) се очаква валежите да се усилят и температурите да се понижат.
Възможно е при усложняване на обстановката да бъдат затворени за автомобили пътищата към планината Витоша за Златни мостове и Драгалевци – Алеко.

Ако не е необходимо, да не се предприемат пътувания от гражданите.

Шофьорите и пешеходците да бъдат внимателни на пътя. Призоваваме шофьорите да излизат на пътя само с автомобилите, оборудвани за движение при зимни условия, както и да шофират със съобразена с пътните условия скорост и да спазват нужната дистанция.
За хората, останали без дом работят двата общински Кризисни център, в които те получат храна и подслон. През изминалата нощ в кризисните центрове за настаняване на бездомни хора са пренощували 156 човека . Гражданите могат да сигнализират за хора, нуждаещи се от настаняване на тел 02 /9875555 или 112, 02/9377303.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини