Най - богатият владика дядо Натанаил плаши събратята си със съд

  • 23 декември 2011 07:28

  • 5502
  • 6
Най - богатият владика дядо Натанаил плаши събратята си със съд
©

Неврокопският митрополит Натанаил е заплашил събратята си със съд, ако дадат личните му данни на Комисията по досиетата, пише "Стандарт".

Миналата седмица, след драматични заседания, Светия синод реши да предостави на Комисията по досиетата трите имена и ЕГН-тата на митрополитите, епископите, предстоятелите на църковни настоятелства и игумените на Рилския, Бачковския и Троянския манастир, за да ги проверят в архива на Държавна сигурност.

Дядо Натанаил, за когото се смята, че е най-заможният духовник у нас, и Кирил Варненски бяха в основата на битката да не се отварят досиетата в Българската православна църква (БПЦ). Пробваха се всевъзможни юридически хватки, но без резултат. Имаше идея дори да бъде помолен президентът Георги Първанов да сезира Конституционния съд, но и това не стана. Накрая Неврокопският владика написа особено мнение, в което обясни, че с проверката се нарушава отделеността на църквата от държавата. Като уточни, че несъгласието му е принципно и "не се крие зад институционалния авторитет на Църквата заради себе си".

Потърсен от "Стандарт" вчера, дядо Натанаил не вдигаше мобилния си телефон. Духовници напомниха, че 6-о правило на Втория Вселенски събор, 9-о правило на Четвъртия Вселенски събор и 117-о правило на Картагенския събор постановяват забрана за духовни лица да се обръщат към светските съдилища. Църковният съд пък решава духовни въпроси.

Междувременно край старозагорското с. Плодовитово премиерът Бойко Борисов заяви, че отказът на някои митрополити да се отворят досиетата на висшия клир означава гузна съвест. Според него няма нищо лошо да се отворят и техните папки като на всички в държавата. Борисов не е съгласен и с аргумента, че независимостта на църквата от държавата пазела тайното минало на висшите духовници.

"Да де, като се подписвали, не са ли били зависими?", попита иронично премиерът. Миряните също имали право да си кажат думата дали да се проверяват владиците.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5502 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Делян

2013.11.16 | 12:35

6
Така като ви гледам много сте жалки как така изведнъж всички станахте много компетентни спрямо св.Църква и нейните служители. Да ви кажа те дори да тръгнат с каруци ако щете пак ще кажете лошо против тях, защото човек, който влиза в Църква 2-3 пъти годишно не може да мисли трезво по тези въпроси, защото не те а вие сте материални!!! А за това ваше дръзване да обвинявате свещениците е голям грях, а пък вие и епископата обвиняхте и Св. Синод на БПЦ и ще ви запитам:"Нямате ли страх Божий? Знайте с колкото мерите с толкова ще ви се отмери" Знайте Бог всичко вижда и ще ни съди според делата ни и този съд ще бъде праведен! ОПОМНЕТЕ СЕ!!!! Защото "Има ли Православие ще я има България, няма ли Православие няма да я има България" Амин!
чук

2012.01.26 | 16:51

5
това с православието какво общо има с нашите попове - те отдавна не са в служба нито на бога нито на народа!!!Ояли се свине - на кладата всички брадати номенклатурчици!
апостол Павел

2012.01.26 | 16:51

4
Ако не знаете как изглежда Антихриста, погледнете снимката!!!

2012.01.26 | 16:51

3
До 30 % коледно намаление от www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си .

2012.01.26 | 16:50

2
Проверете досиетата на тая сган долна.Църковните служители са най-безбожните хора.Уж се отричат от материалното и се отдават на духовното да служат на Бог,а си купуват скъпи коли,няма слаб поп всички са се уяли като свине или депутати.Лично съм виждал как поп в ресторант сяда и си поръчва най-скъпите ястия и пие от най-скъпото уиски.Да вървят по дяволите.Амин.
Bob

2012.01.26 | 16:50

1
Прав си да,тия копелета са по-гамени и от политиците,Дедо,Варненски ,да не си мислите че като сте се отрекли от Него Той ще забрави за вас?! Нали се сещате-рога,копита,жега...църковни свине !

Добави коментар

Водещи новини