8-метрова елха от скрап краси НДК

  • 23 декември 2016 13:36

  • 3636
  • 0
8-метрова елха от скрап краси НДК
© НДК

Елха, изработена от демонтираните материали при ремонта, грейна в Централното фоайе на НДК. Тя е близо 8 м висока, предаде репортер на Novini.bg

Авторите на арт инсталацията са Деница Аргиропулос, художник-сценограф, и Георги Георгиев – Жожо, скулптор. Те създават триизмерна арт инсталация от десетки метални модули, свалени от старите тавани на сградата и украсени с цветни плаки от бракувани прожектори. Идеята се ражда с началото на ремонта на НДК. Вместо да изхвърлят материалите, те ги използват за елха. Основно елхата е изработена от метални конструкции, като авторите им предават живот. Много прозорчета символизират щастието и късмета на хората. Елхата ще остане до края на месец януари. Самата изработка е отнела два дни.

Междувременно НДК се готви за мащабен ремонт. За последно културната сграда е била обновявана през 1981 г. До септември 2017 г. сегашната зала 3 на НДК ще се превърне в най-модерната пленарна зала, в която ще се провеждат заседанията на Председателството. Освен нея ще бъдат ремонтирани и прилежащите й две зали, както залите 4, 7, 8 и 9. За съжаление отпуснатите от правителството средства няма да стигнат за ремонта на най-голямата зала 1, в която ще се открие българското председателство.

Освен ремонт на пространствата, изцяло се обновява и информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Заложено е и дигитализиране на системите за управление и комуникация, така че от аналогов, Дворецът ще се превърне в една от най-модерните и интелигентни сгради у нас.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини