140 български военнослужещи участват към момента в операции и мисии зад граница

  • 22 декември 2016 13:39

  • 1395
  • 2
140 български военнослужещи участват към момента в операции и мисии зад граница
© Министерство на отбраната

В операции и мисии зад граница към момента участват 140 български военнослужещи. Днес се състоя традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали, в навечерието на коледните и новогодишните празници, организирана от Съвместното командване на силите.

Обстановката в района на мисията на 32-я ни контингент в Афганистан остава напрегната. Засилва се стремежът на опозиционните въоръжени сили да осъществяват нападения срещу обекти на афганистанските национални сили за сигурност, международните представителства и коалиционни сили, докладва националният командир на контингента полк. Андрей Мецов.

В момента 109 български военнослужещи участват в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар. Военните ни изпълняват успешно поставените задачи, силно мотивирани са за изпълнение на задълженията си като към момента няма допуснати инциденти, посочи още полк. Мецов.

Обстановката по сигурността в Косово е относително спокойна, с тенденция към периодично ескалиране заради епизодични криминални и политически действия, посочи националният командир на контингента ни за операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово подполк. Петър Карадимов. България към момента участва в операцията на КФОР с контингент от 10 военнослужещи.

Степента на заплахите е ниска, с изключение на северната част на страната, където се оценява на средна. Основните дестабилизиращи фактори са терористични заплахи от завърнали се бойци на Ислямска държава, неразрешените етнически проитворечия, организираната престъпност и недостатъчно ефективните действия на правоохранителните органи, отбеляза подполк. Карадимов.

Сигурността в зоната на операцията на ЕС "Алтеа" в Босна и Херцеговина остава относително спокойна и стабилна. Нивото на риск се оценява на ниско. Няма постъпили заплахи към военнослужещи, каза националният командир на контингента ни капитан първи ранг Георги Георгиев.

Национален командир на контингента ни в мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност в Мали подп. д-р Христо Чалъков посочи, че обстановката в страната е относително спокойна с изключение на северната част, където продължават активните действия на терористични ислямистки сепаратистки формирования. Степента на риск в южните части в т.ч. в столицата Бамако, където е българският контингент от двама лекари, двама медицински специалисти и един военнослужещ, се оценява на средна, докато в северната част се запазва до висока и критична.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов поздрави военнослужещите с предстоящите празници и им благодари за сериозната подготовка за мисиите и за доброто изпълнение на задачите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1395 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
House M.D.

2016.12.24 | 18:20

2
Не лъжете! Наемникът няма родина! Целоста или независимостта на България пазят членовете на "Джемини" в тези държави?
666

2016.12.24 | 18:20

1
Е и?????? Не са насила там!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини