Кабинетът праща мъжете в кухнята

  • 22 декември 2011 06:41

  • 949
  • 1
Кабинетът праща мъжете в кухнята
©

Правителството въвежда стимули, с които да насърчи мъжете да помагат на половинките си в къщната работа. Мярката е част от националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете през 2012 г.,, пише Труд.

Авторите на документа смятат, че съвместяването на ангажиментите в работата и домашните задължения пречи на жените да се развиват професионално. По този начин дамите са по-неравнопоставени на пазара на труда, а това влияе на заплатите и икономическата им независимост.

Планът трябва да преодолее различията при заплащането и заетостта, които в момента съществуват между двата пола. Все още кабинетът няма ясни идеи как ще подтикне татковците да помагат на майките в чистенето, готвенето и гладенето например. Предвиждат се обаче мерки, които да стимулират силния пол при отглеждането на деца.

Държавата ще плаща на безработни жени, за да помагат на майки, които решат по-рано да се върнат на работа. Минимум 3000 родители на деца до 3 години ще получат безплатна детегледачка по тази схема през 2012 г. За това над 3700 жени без работа всеки месец ще взимат по една минимална заплата.

Вече две години татковците имат право да заместват майките в отглеждането на децата. През първите 15 дни след раждането на бебето бащата може да вземе болничен, за който получава обезщетение от Националния осигурителен институт. Ако след първите 6 месеца майката реши да се върне към работния ритъм, бащата може да поеме грижата за детето до първата му годинка. За този период татковците получават обезщетение от 90% от дохода им, на който се осигуряват.

Пакетът от мерки трябва да отстрани стереотипите при половете и да гарантира защита на жените от домашно насилие. За тази цел управляващитеще стимулират издигането на дами на ръководни позиции и ще улесни достъпа им до професионално обучение.

В битката за равенството на половете се включва и Съветът за електронни медии (СЕМ). Регулаторът ще следи под лупа всички мъжки и женски предавания. Медийниятнадзор ще проверява дали профилираните програми внушават едностранчиви послания по отношение на половете и ще санкционира всеки опит за дискриминация.

Последвайте канала на

Novini.bg
949 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не горвя и не чистя

2011.12.22 | 09:56

1
я да ги вида тия убавци как ще ме стимолират или по точно

Добави коментар

Водещи новини