Половината българи готови да емигрират

  • 21 декември 2011 18:49

  • 2903
  • 3
Половината българи готови да емигрират
©

Половината от работещите българи биха емигрирали заради по-добро заплащане. 20% събират информация и търсят друга възможност, преди да решат да живеят и работят в чужбина. Данните са от проучване на КТ "Подкрепа".

Основна част от потенциалните емигранти се насочват към Великобритания. Сънародниците ни предпочитат да емигрират във Великобритания и Германия, въпреки че там има ограничения за българи и румънци. "Там работят нелегално и терминът "недокументирани работници" се е превърнал в нарицателно", обяснява доцент Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Избират тези страни, защото знаят, че там може да се намери работа, при това със сравнително добро заплащане. Отиват там, където вече е създаден канал, посочва Минев.Четиристотин хиляди от емигрантите ни обаче са се върнали в последните две-три години заради кризата. Трийсет на сто от работниците, участвали в проучването, въобще не искат да отиват. Причината е липса на информация и страх от измами.

В България също живеят имигранти, припомни главен асистент Мария Желязкова от института. 70 % от работодателите обаче не искат да работят с тях. Има изразени предразсъдъци. "Това са преди всичко нискоквалифицирани работници - виетнамци, китайци, които стоят затворени, няма проблем да бъдат назначени, но не когато са голяма група. Групата играе ролята на защитна стена", уточни Желязкова.

"В бъдеще икономиката ни ще има нужда от чужди работници - не високо квалифицирани, а в селското стопанство поради застаряването на населението", допълва Мария Желязкова. Тя коментира, че някои от работодателите, които са високо квалифицирани, също са готови да емигрират.

Последвайте канала на

2903 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
родолюбец

2014.02.15 | 11:24

3
Тия хубо правят проучвания и анкети ама къф го дирят само по столовете и масите...кви синдикати са ?!?!! Боклуци и подлоги

2014.02.15 | 11:03

2
tia ako doidat pri mene vav Italia na poleto nema da izdarjat i edna sedmica .Asamo mogat da kradat
zoro

2011.12.22 | 12:28

1
Нема лесно никден ни навъка ни навътре. Требв си работа ама яко работа е не 1 да бачка 10 да краднат щото в момента е така.

Добави коментар

Водещи новини