СЕМ се скара на БТВ - подбуждали подпалвачите на коли

  • 21 декември 2011 17:46

  • 2813
  • 8
СЕМ се скара на БТВ - подбуждали подпалвачите на коли
©

Когато отразява криминални явления, дълг на журналистиката е, освен да реализира правото на зрителите да знаят в дълбочина за тях, и да съдейства за предотвратяването и разкриването им.

Това се посочва в писмо на Съвета на електронни медии (СЕМ) до БТВ във връзка с получени сигнали в СЕМ за излъчени материали с проблемно програмно съдържание по повод на репортажи и журналистически анализи за събитията, свързани със серията автомобилни палежи и по-конкретно „bTV репортерите“ – „Пиромания“ (17. 12. 2011 г.).

Като например: „кадрите бяха изключителен стимулатор за подпалвачите...за мен това беше чист наръчник как да подпалим автомобил“; „видео-урок за хората с лабилна психика и подрастващото ни поколение“; „вече е късно, защото информацията отиде до хора, които биха се възползвали от нея“; „журналистиката е в полза на обществото, а в случая вреди“. Съветът на своето редовно заседание разгледа казуса. Журналистическото разследване за зачестилите палежи на автомобили на „bTV репортерите“ – „Пиромания“ (17. 12. 2011 г.) следва поредица от материали по темата в отговор на засиления обществен интерес, в повечето от които личи загриженост за възможните предпазни мерки срещу маниакалните действия на подпалвачите, желание за сътрудничество с полицията и подкрепа към гражданската самоорганизация срещу подобни действия, се казва в писмото.

„Заедно с това обаче части от цитираното предаване преминават деликатната граница между информирането за едно опасно разрастващо се явление и рискът начинът, по който се информира за него, да окуражи и обслужи възпроизвеждането му. Макар да няма пряка законова разпоредба, професионално очевидно е, че, когато отразява криминални явления, дълг на журналистиката е, освен да реализира правото на зрителите да знаят в дълбочина за тях, и да съдейства за предотвратяването и разкриването им. Тенденцията, ако процесът не бъде овладян да доведе до групова психоза, прави още по-ключова ролята на медиите в случая.

Съветът за електронни медии не би допуснал намеса в програмната политика на никоя медиа, но се обръщаме към вас, заради влиянието, което имате върху общественото мнение в страната и осланяйки се на социалната отговорност, която bTV неведнъж е проявявала в кризисни ситуации.

Независимо от конкретния повод, напомнянето на СЕМ се отнася и до останалите медии, които отразяват темата, и се изправят пред същия проблем”, пише в писмото на СЕМ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2813 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2011.12.21 | 22:18

8
Да наистина предаването беше голяма глупост, аз лично останах втрещена, като видях как правят показно за палеж на автомобил до най-малката подробност ! Сега остава да се молим да не започнат убийства, защото БТВ ще ни направи учебно помагало как да изкормим жертвата, да и избодем очите или да и вземем скалпа ! И наистина медиите са причина за продължителността на тези палежи и те напълно го осъзнават! Ако един пироман е подпалил първите коли, то доста пишлемета са го последвали за да се гледат после по новините и да се мислят за велики ! Не бързайте да ревете, че имаме право на информация ! Знаете ли как Саркози преди години се справи с негърските бунтове в Париж ? Първата му работа беше: пълно информационно затъмнение и ''бунтарите'', като видяха, че никой не вижда и не се възхищава от бунта им си седнаха на задниците ! Да си информиран за нещо, което ще ти помогне по някакъв начин е едно, но гластността на нечии простотии в такива случаи по-скоро вреди !

2011.12.21 | 22:17

7
Така ще е, докато гергов си плаща на боко.
Гого

2011.12.21 | 22:17

6
БТВ-PR агенцията на Боко-Тиквата !!!
БЛГР

2011.12.21 | 22:17

5
БТВ за пореден път доказаха. че са едан ш*бана евpейска телевизия,която прави пари на гърба на БЪЛГАРИTE! СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ МЕДИИ!
vanko76

2011.12.21 | 22:17

4
БТВ много взеха да си позволяват заслужават наказание.
Брокер

2011.12.21 | 22:17

3
Ако имате сключена застраховка “Каско”, внимателно прочетете Общите условия. Застраховката “Каско” на МПС с покритие за всички рискове (пълно каско) трябва да покрива пълна загуба или частична щета на застрахованото МПС при пожар, в това число, умишлен палеж или взривяване на МПС.
rossen4i4o

2011.12.21 | 21:09

2
добре че не гледам тв новини иначе можеше дасе подведа .........или трябва да имаш нагласа зада палиш коли или трябва дати плащат ,новините трябва освен да информират но и да показват различни мнения , ако ви устроива мазния гласец за нови законови изцепки то си гледаите любимите новини

2011.12.21 | 20:58

1
СЕМ се подмазват, иначе Дянков /ББ/ ще ги икономиса от бюджета. . . . . Ето така се правят слугини в медиите-плащаш и те слушкат и говорят каквото е "правилно".

Добави коментар

Водещи новини