Написаха наръчник на журналиста за отразяване на трагедии (снимка)

  • 15 декември 2016 18:16

  • 4567
  • 0
Написаха наръчник на журналиста за отразяване на трагедии (снимка)
© Getty Images (Архив)

Случаят Хитрино даде повод за дебат сред журналистическата общност у нас как медиите съобщиха за трагедията. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България пусна наръчник как се отразяват трагични инциденти и докъде е границата на допустимия медиен интерес, за да не се нарушат чувствата на пострадалите.

Можем ли да интервюираме хора, преживели травматични събития, без да нараним достойнството им и да усилим мъката им? Как да отразяваме мащабни трагедии, предоставяйки на аудиторията обективна и навременна информация, без да всяваме паника и да превръщаме страданието в сензация? Трябва да ли да гледаме на самите себе си, журналистите, като на хора, изложени на травма и да вземем мерки? Това са част от въпросите, на които отговаря АЕЖ-България.

"В наръчника се фокусираме върху техники за разказване на историите на хора, преживели травматични събития. Използвахме най-добри международни практики, но и безценния опит на български журналисти, работещи на терен, както и съвети от практикуващ прихотерапевт", уточнват от Асоциацията.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини