Издигат паметник на Кирилицата на Антарктида

  • 15 декември 2016 17:17

  • 3825
  • 2
Издигат паметник на Кирилицата на Антарктида
© Булфото (архив)

Паметник на Кирилицата ще бъде издигнат на Антарктида, в близост до българската база на южния континент. Това обявиха на пресконференция днес на пресконференция инициаторите на идеята проф. Николай Овчаров, проф. Христо Пимпирев, посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав и Младен Станев - председател на Българо-монголското дружество за приятелство.

Ръководителят на българската експедиция на Антарктида Христо Пимпирев обясни, че тази инициатива има дълга предистория - преди почти десет години е започнало сътрудничеството между България и Монголия, от тогава всяка година на българската база има монголски учени, а тази година се очаква в близост до нашата база да се построи научна лаборатория на Монголия. Този паметник на Кирилицата ще символизира нашето приятелство, заяви Пимпирев.

Посланик Дугержав припомни, че преди година и половина в монголската столица Улан Батор беше открит първият паметник на Кирилицата. Той изрази надежда този на Антарктида да бъде поставен сега и официално открит в следващата експедиция догодина.
В паметника на Кирилицата на Антарктида ще има вградени ампули с пръст от свещени български месата - Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрт край Малая Перешчепина. Лазерно ще бъдат гравирани образите на Кирил, Методий и Свети Климент. Паметникът вече е почти готов, висок е около 2,3 м и тежи около 100 кг. Направен е така, че да издържи на суровите климатични условия на ледения континент и с минимален риск за околната среда, обясни Младен Станев, цитиран от БТА.

Една от най-сложните части е неговото транспортиране. Това ще стане с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунта Аренас, след това ще бъде натоварен на кораб и накрая пренесен на надуваеми лодки, обясниха учените.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3825 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.15 | 23:00

2
А защо не на глаголицата? Кирил и Методий никога през живота си не са виждали т.н. "Кирилица"-компилация от латински и гръцки букви! Кръстена на тях, за да ни побутват измислените славяни, дето никога никъде не са съществували-в нито един музей няма изложени артефакти. Пак обслужват славянството-руска имперска доктрина, за отглеждане предателско самосъзнание в чужди територии!

2016.12.15 | 23:00

1
Гордеем се с вас

Добави коментар

Водещи новини