Първата жп катастрофа у нас била при Хитрино, последната - отново там (снимки)

  • 13 декември 2016 09:49

  • 37191
  • 0
Първата жп катастрофа у нас била при Хитрино, последната - отново там (снимки)
©

Първата влакова катастрофа в България е точно при гара Хитрино. Инцидентът е станал през май 1867 г., когато Хитрино се е казвало Шейтанджик.

Преди 149 години, за разлика от станалия тежък инцидент на 10 декември 2016 г., не е имало пострадали хора, но са нанесени материални щети. От товарен влак се откачил последният вагон и се е блъснал в пътнически, който тъкмо е потеглил.

Тогава, както вече казахме, гарата се е наричала Шейтанджик и е била част от жп линията Русе - Варна, която е построена от английска компания с главни акционери братята Хенри и Тревър Бъркли.

Всъщност първото пътуване по първата жп линия у нас Русе - Варна е осъществено от Митхат паша, който е бил основният лобист за изграждането на инфраструктурата. То се е случило на 7 ноември 1866 г. или само 6-7 месеца преди първия жп инцидент у нас.


ЖП линията построена от английска компания с главни акционери братята Хенри и Тревор Бъркли, получава концесия за 99 години от османското правителство. В български източници за участник в предприятието често е сочен политикът Уилям Гладстон, по това време британски финансов министър, но вероятно става дума за негов роднина. Открита е за движение на 7 ноември 1866 г., а дължината ѝ е 223 км. Скандалното при нея, е че за построяването ѝ са използвани камъни от останките на средновековния български град Плиска, който до този момент е бил сравнително добре запазен. През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на Барон Хирш – Източни Железници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
37191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини