На 4 км от взрива в Хитрино хората не смеят да влязат в къщите си

86-годишната баба Фатме е излязла на припек пред къщата си в село Тимарево. До нея са още 2 съседски жени. Добре е, че тези дни зимното слънце е милостиво и хората могат да стоят далеч от печките.

Малко по-нагоре по улицата трима старци се подпират на бастуните си. Страхуват се. Казали са им, че има опасност от нов взрив в Хитрино, което е само на 4 км. По някаква странна ирония тук животът продължава постарому, макар че всички разговори са белязани от мъката по загиналите приятели в съседното голямо село. Даже няколко деца са излезли да играят до полицейския пост, който спира хората към Хитрино, а семейство пенсионери цял ден чака в колата си да ги пуснат да нахранят животните си. “Много лошо стана. Но ние нищо не знаем, чуваме само какво говорят по телевизията”, казва Асан Юнус пред 24 часа.

Възрастният му събеседник бай Емин добавя, че тези дни вятърът духа към изток и не се усеща миризма на газ в Тимарево. Към двамата се присъединява по-младият Филип, който разсъждава какво ще стане с животните в Хитрино. “Една овца може да изкара два дена без храна, но без вода не може Освен животните сами да излязат на паша от Хитрино, друго спасение за тях не виждам”, добавя той. Хасан Исмаил също обсъжда с комшия на улицата положението. “Имам двама племенници в Хитрино. Обадиха ми се, че засега са добре, в Щумен са, но единият - той е на 50 години, е получил лек инсулт. Заради стреса е, защото къщата му се срутила при взрива. Той гърмът и тук се чу, но някак по-слабо, защото сме по-нависоко”, казва бай Исмаил.

Малко по-надолу три жени също говорят за бедствието. “Познавах някои от загиналите, мъчно ми е за тях. Фризьорката в Хитрино Невин ми е приятелка, казаха, че ще остане без очи Тя е във варненската болница. Мъжът ѝ е в болницата в Шумен и двамата са обгорени, къщата им изгоряла. Имат две деца, на 8 и 12 г. Имахме едно момче от Тимарево - Бедри се казваше, някъде на 36 г., инвалид. Всяка сутрин в 5 ч отиваше до Хитрино пеш да пие кафе, това му беше развлечението. Нея сутрин обаче го застигнал с колата си синът на собственика на фурната и го взел за Хитрино. Били на спирката до кафемашината, когато огънят ги изгорил”, разказва Емине. И разкрива, че тя и другите две жени до нея не смеят да си влязат в къщите. “Ей там е моята къща, здрава, тухлена е, но когато стана аварията, цялата се тресеше като при земетресение. Казват, че пак можело да има взрив, затова сме на улицата”, добавя Емине.

До селската чешма малко преди полицейския пост към Хитрино, е спрял червен опел. В него са пенсионерите Фатме и Исмаил Хюсеинова. Чули са, че в 15 ч ще пуснат хората за един час да си нахранят животните. “От 8 часа сме тук, не може ли с журналистите да влезем?”, пита наивно мъжът. “Нашата къща е тук близо, на високото сме, далеч от взрива. Казаха, че полицаите ще хранят добитъка, те как ще си отключат и как ще знаят къде е фуражът? Да дойде някой полицай с мен, за 1 час ще свърша работата”, добавя Исмаил.

Пред другия пост на пътя за Силистра Хелми Мехмед чака втори ден да отиде до къщата си, защото му трябват документите да се яви на ТЕЛК в Шумен. “Ходих, взех парите, по 325 лева, които казаха, че ще дадат на всяко семейство. Но сега не мога да се явя на комисията”, оплака се Хелми. “Ние пари не искаме, защото къщата ни е цяла. Не можем обаче да си нахраним кокошките и гълъбите”, оплаква се Гюлбахар Хюсеин, която е заедно с мъжа и сина си пред полицейския пост. Внезапно обаче ядът ѝ минава, защото на пътя спира кола, от която изскачат племенницата на жената и мъжът ѝ, които са дошли да видят дали роднините им са живи и здрави и ги прегръщат за успокоение.

До поста спира мъж, който признава, че е намерил пътека към къщата си, макар че на втория ден след взрива полицаите завардиха и черните пътища през нивите заради опасността от нова експлозия. “Бях на втория етаж в къщата си, когато вратата се отвори и взривната вълна ме събори на земята”, спомня си мъжът. Той свидетелства, че в Хитрино няма никого по улиците. “Втори ден не угасва тази цистерна и това е, казва пожарникар на свой колега. Двамата са седнали да пият кафе до кризисния щаб на пътя за Силистра. В това време полицай подгонва мъж зад строените наблизо линейки. Човекът искал да влезе в Хитрино и протестира на висок глас, но след проверката на личната му карта се смирява.


 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет