Доктор: Всичко в пилето трябва да е описано на етикета

  • 31 май 2011 17:20

  • 1163
  • 1
Доктор: Всичко в пилето трябва да е описано на етикета
© Булфото

Потребителят трябва да има право на информиран избор и всичко, което е вложено във вашето пиле, трябва да бъде написано на етикета. Пише ли охладено или замразено пиле –производителят трябва да гарантира, че вие си купуване само пилешко месо.

Това каза д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните, предаде Фокус.

В пилешкото месо може да има несвързана вода, но до 5 %. Когато тя е повече, производителят трябва да я обяви на етикета.
Това е питейната вода, която в кланиците, като се измиват животните след заколване и изкормване, не се оттича достатъчно добре и може би част от нея влиза в пилето в шоковата камера за замразяване.

При такива случаи законодателството е много просто и ясно и фирмите би трябвало да следят за това. Когато тази вода е над 5 %, те трябва да я обявят на етикета, обясни д-р Кулински.

По-сложен е въпросът с влагането не на вода, а на т.нар. разтвори за тумблиране или шприцоване. Това са начини за принудително вкарване на разтвори в мускулатурата на пилетата. С това се цели повдигане на рандемана, придаване на определени вкусови качества, както и окрехкотяване. Това е разрешен процес от законодателството при спазването на няколко прости условия.

Например не може шприцованото или тумблираното цяло пиле или пилешкото бутче да носи името „пилешко месо”. То се нарича „заготовка от пилешко месо”, категоричен е д-р Кулински. Така потребителят е предупреден, че си купува месо, което по някакъв начин е обработено. Дали ще бъде тумблирано, мариновано или шприцовано – това месо е обработено. Друго важно нещо е всички съставки на този разтвор или марината да бъдат коректно изписани на етикета. Те трябва да са разрешени за влагане в храните.

„Ето това са простичките условия, при които тумблирането, шприцоването или принудителното вкарване на разтвор е разрешено. Не е разрешено тумблирано пиле да се продава в търговската мрежа за пилешко месо или за охладено пиле – това води до заблуда на потребителя”, посочи директорът на дирекция „Контрол на храните” в агенцията по храните.

Последвайте канала на

1163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бб

2011.06.09 | 01:28

1
Заблудата не е само в съдържанието на продукта на етикета. Заблуждават ни и производителите с по няколко марки. Внимавайте с Пилко, че правят водно Лудогорско и Бест Водна Фарм ;)

Добави коментар

Водещи новини