Екстази е "новата мода" сред варненските тийнейджъри

  • 20 декември 2011 18:27

  • 1284
  • 1
Екстази е "новата мода" сред варненските тийнейджъри
© Интернет

Употребата на наркотика екстази е "новата мода" сред варненските тийнейджъри.

За това предупреди д-р Борислав Станчев, експерт в областта на превенция на наркотици и алкохол във Варна, цитиран от news.varna24.bg.

Той добави, че употребата на няколко вида наркотици - най-често амфетамини, екстази, кокаин и марихуана - и съпътстващите ги проблеми с употребата на алкохол, са новите определящи елементи на проблема с психоактивните вещества в града.

По думите му в момента моделите на комбинирана употреба на различни наркотици и алкохол се превръщат в норма на поведение. Младите хора ги употребяват предимно на партита, концерти, различни заведения за развлечения и т.н.

Според специалиста комбинираната употреба от такъв тип крие риск в следващите години да измести опиатите, като определящ фактор в създаването или усложняването на проблемите, свързани с наркотиците.

Д-р Борислав Станчев подчерта, че острите интоксикации и инфекциозните заболявания, свързани с употребата на психоактивни вещества, създават все по-нарастващ риск от бъдещо развитие и усложнение на зависимото поведение и последващи ранна инвалидност или смъртност.

Острите интоксикации, предизвикани от употребата на алкохол, са особено тревожни поради увеличаващия се брой на непълнолетни лица, които го употребяват.

Последвайте канала на

1284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.24 | 22:14

1
Аз винаги давам на мацката в диското с която се заигравам, ако не иска доброволно сипвам в шота без да усети, после пада яко ебане, като я ударят хормоните, ДРОГА ЗА ВСИЧКИ УЕАХ !

Добави коментар

Водещи новини