Дежурни ще бдят денонощно за лед на Аспарухов мост

  • 24 ноември 2016 16:13

  • 1104
  • 0
Дежурни ще бдят денонощно за лед на Аспарухов мост
© Булфото
Специлизирани екипи ще дават денонощни дежурства на Аспарухов мост. Това обяви зам.-кметът Христо Иванов по време на заседание за проверка на готовността на работа при зимни условия във Варна, предаде 24 часа. Дежурните ще следят дали на Аспарухов мост има опасност от образуване на лед, който при отрицателни температури сутрин предизвиква множество опасни ситуации и катастрофи. При обледяване мостът веднага ще бъде обработван с луга и пясък.

Съоръжението е една от критичните точки, на които има локални условия за създаване на рискова ситуация, дори и тя да не важи за територията на целия град. Това обясни шефката на НИМХ-Варна Вяра Рафайлова. Според нея до края на ноември не се очаква температурите да паднат много под нулата, няма да има и сериозни валежи.

Незначителни превалявания се очакват в началото на следващата седмица, а на 24 и 25 ноември ще бъде изключително ветровито – сняг ще вали, но навътре в морето, а по брега е възможно да видим само отделни снежинки.
 
Циклони ще се вихрят над Варна на 28 и 30 ноември, както и на 1 и 3 декември, но въпреки това температурите ще останат между 6 и 7 градуса, тъй като синоптиците не предвиждат тогава да се активира сибирският антициклон.
 
През декември температурите, но и валежите, ще са над нормалните за месеца, но без екстремни стойности. През януари температурите ще са около нормата, но ще вали по-малко.
 
За поддръжката на общинската пътна мрежа през зимата е проведена обществена поръчка за избор на изпълнители. Подписано е рамково споразумение с четири фирми, които разполагат с необходимата техника, ресурси, бази, GPS система на подвижния състав и инертни материали. Съгласно Закона за обществените поръчки те трябва да представят оферти за всеки район на Варна.
Процедурата трябва да приключи до края на месеца. Училищата и детските градини на територията на община Варна са в готовност за зимния сезон, обяви Славничка Ангелова, гл. експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“.

От 51 детски заведения, три са газифицирани, три се отопляват с ел. енергия, 10 са топлофицирани, а останалите разполагат със собствена парна система.

Училищата също са готови, системите за отопление работят. От дирекцията са препоръчали на учебните заведения да имат и алтернативни източници на отопление, затова в много от тях е започнало монтиране на климатици. Детските ясли са с осигурено гориво и алтернативно отопление, каза директорът на дирекция „Здравеопазване“ Анастасия Георгиева. Болниците са предоставили график с лицата на хемодиализа, които при необходимост трябва да бъдат транспортирани до здравните заведения.

Домашният социален патронаж разполага със запас от хранителни продукти - суха храна и консерви за 550 потребители на услугата и 475 души, които ползват обществена трапезария. При влошаване на метеорологичните условия приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица има готовност за допълнително настаняване на хора, каза Диляна Несторова, главен експерт в дирекция „Социални дейности“.
 
В центровете за настаняване от семеен тип са осигурени отопление и запаси от хранителни продукти. От общинската фирма „Градски транспорт“ докладваха, че са осигурени антифриз, пясък, луга, морска сол, доставени са достатъчни количества акумулатори.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини