Правят спешни промени в Кодекса на труда, за да няма "сливане на празници"

  • 21 ноември 2016 15:56

  • 6306
  • 2
Правят спешни промени в Кодекса на труда, за да няма "сливане на празници"
©

Министерството на труда и социалната политика предлага промяна в Кодекса на труда, свързана с почивните дни по време на празници. Целта е да се прекрати сливането на празнични дни по Коледа и Нова година, и покрай официалните празници, като първи и шести май, шести и 22-и септември.

Според предложената поправка, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделника след тях . Така още за тази Нова година - втори януари, който е понеделник ще е неработен. За да влезе в сила промяната от 2017-та, трябва спешно да се обсъди от социалните партньори, да се приеме от правителството и да се утвърди окончателно от парламента.

За този подход при почивните дни настоя бизнеса. Държавата също смята, че сегашната практика на "сливане на празници", нарушава комуникацията на фирмите с партньори в чужбина и банките, както и че се увеличават разходите за работни заплати заради добавките за труд по време на празници. Приема и тезата, че практиката на отработване в съботните дни, оказва негативно влияние върху работоспособността и води до нарушения при извънредния труд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.08 | 11:41

2
хванете са за палците на краката , за да угодите на ;бизнеса; , държавност а , чисти мушмороци

2016.12.08 | 11:41

1
Какъв бизнес има тук, освен купуваме евтино отвън и продаваме скъпо в България?За някой хора това е единствената им отпуска за годината, защото робовладелците не ги пускат или ако излязат в отпуск не се знае кой ще им седне на мястото.

Добави коментар

Водещи новини