Божидар Димитров ще представи в НИМ реновирания паметник на полк. Каварналиев

  • 17 ноември 2016 11:03

  • 1339
  • 1
Божидар Димитров ще представи в НИМ реновирания паметник на полк. Каварналиев
©

Националният исторически музей кани журналистите на представянето на реновирания паметник на полк. Константин Каварналиев, загинал през 1913 г. в тежко сражение с гръцката армия, спасявайки десетки градове и села в Източна Македония от погром и избиване на населението, каквото гърците извършиха по на юг, в град Кукуш.

Както е известно паметникът във вид на пирамида, увенчан с кръст и висок 7 метра, е издигнат от друг именит български офицер – военния теоретик подполк. Борис Дранголов, командващ 9-ти Пловдивски полк.

През 1916 г. той издига паметник на именития си предшественик Каварналиев, загинал три години по-рано на позицията на при Дойран.

През 1966 г. паметникът е взривен от сърбокомунистическите власти.

Преди няколко години НИМ и сдружение „Плиска” го възстановиха, но не получиха разрешение от македонските власти да го поставят на мястото на разрушения паметник.


След събитията около Каймакчалан македонският премиер Никола Груевски заяви, че там, където е имало сражения и са загинали български войници, България има право да издига паметници, стига да се спазва македонското законодателство, а то е да се изпрати писмена молба, заедно с планове, от които да се вижда, че повтаря до сантиметри стария, разрушен паметник.

Божидар Димитров е спазил безпрекословно законодателството на Скопие. Молба, планове и чертежи, а и снимки са изпратени чрез Министерство на външните работи на македонската страна и се очаква техния отговор. В очакване на техния отговор, паметникът е ситуиран на площадка пред входа на Националния исторически музей, който е достъпен от ранни зори за разглеждане от журналисти и посетителите на музея.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2016.11.17 | 23:29

1
Мекере, кога ще бъде изложен в НИМ мечът на Кубрат, открит още 1912г. заедно с най-голямото златно българско съкровище в старите български земи /в Малая Перешчепина/ и скрито в Москва?

Добави коментар

Водещи новини