Русинова: Ще създадем мрежа от социални, здравни и образователни услуги в цялата страна

През следващите години ще се затворят всички домове за медико-социални грижи за деца в страната и ще се развие мрежа от интегрирани социални, здравни и образователни услуги за подкрепа на децата в риск и техните семейства. 

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за днес в Монтана, където посети новия Социален и здравен комплекс и други социални обекти.

Стъпките за реформата са планирани в плана за продължаване на деинституционализацията на децата. За следващия етап на процеса са осигурени 194 млн. лв. по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и 57 млн. лв. по оперативната програма „Региони в растеж“, каза министър Русинова.

Тя отбеляза, че Социалният и здравен комплекс в Монтана е добър пример за развитието на интегрирани социални услуги. Този модел е успешен и ще продължим да го развиваме в цялата страна, каза Русинова. Тя добави, че се планира разкриването на около 140 нови социални услуги. Усилията ни са насочени към развитието на домашния патронаж и на тези социално-здравни услуги, които да дадат възможност на децата в риск да се интегрират успешно, допълни министър Русинова.

В Монтана тя посети и детска градина, която се строи с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изграждането на обекта ще даде възможност на 100 деца между 3 и 6 години да имат възможност да посещават детска градина. Бюджетът на проекта е 1,072 млн. лева.

Министър Русинова припомни, че в проекта на закона за бюджета за 2017 г. за пръв път се предвижда диверсифициране на помощта за деца с увреждания. Държавата ще подпомага децата с най-тежки увреждания с 930 лв. на месец.

Ресурсът, който държавата ежегодно отделя за подпомагане на майките трябва да бъде доста по-ефективно насочен. Това е първата стъпка от множеството мерки, които сме заложили за следващата година, каза още министър Русинова. Тя посети и експозиционната зала в Исторически музей в областния град, чийто ремонт беше съфинансиран от Министерството на труда и социалната политика.
В посещението на социалните обекти в Монтана участваха и кметът Златко Живков, областният управител Ивайло Петров и депутатът Десислава Атанасова.

Коментари

  1. 2016.11.11 | 16:10
    бюджети , проекти , шменти капели , лажи мажи , и какво като спечелите ВОТа ? ще видите същината на проблемите и ще ги решите ? на куково лято . ще продължите с дивотиите и лъжите , сякаш награбените банкноти ще ви трябват за отвъдното , правете каквото щете
  2. 2016.11.11 | 15:47
    мамка ви , лицемерни мижитурки!!!
  3. 2016.11.11 | 15:47
    що не я създадохте до сега ма?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет