50% майчинство и заплатата, ако се върне майката на работа веднага след като роди

  • 10 ноември 2016 11:07

  • 2712
  • 4
50% майчинство и заплатата, ако се върне майката на работа веднага след като роди
© Булфото

В бюджета за социални дейности през следващата година ще има ръст от 3,6 процента, каза в Горна Оряховица министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

По думите й бюджетът на Министерството на труда и социалната политика за следващата година е малко над един милиард и 117 милиона лева.

В него е предвидено за първи път да има диверсификация на плащанията за майките на деца с увреждания, според степента на увреждане, посочи министърът.

За деца, които имат увреждания над 90 процента помощта ще бъде в размер на две минимални работни заплати, т.е. 930 лева месечно. За децата с увреждания между 70 и 90 процента ще е 450 лева месечно и между 50 и 70 процента 350 лева. Това е месечна помощ, независимо какъв е размерът на доходите, отбеляза Русинова.

Ръстът, който се предвижда за пенсиите през следващата година е 2,4 процента, който ще влезе в сила от първи юли.

Предвидено е завишаване на средствата за приемните семейства, промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще влязат догодина ще изравнят правата на родителите осиновители при ползване на отпуски, посочи социалният министър.

Друга промяна е насочена към майките, които решат да се върнат на работа през първата година от майчинството си. Тогава те ще получават освен заплатата си и допълнително 50 процента от размера на майчинството.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" се изпълняват проекти на стойност близо един милиард лева, които подкрепят и млади хора, каза министърът. По програмата през тази година 22 хиляди младежи са си намерили работа.

Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за коментира темата за бежанците. Според нея няма европейски и социални програми, които да целят заселването на бежанци в България. В момента в системата на бюрата по труда има 18 души със статут на бежанци, които са регистрирани, каза тя.

В Горна Оряховица министърът на труда и социалната политика разгледа обществена трапезария, открита по проекта "Осигуряване на топъл обяд" за 45 души от общината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2712 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
оня с коня

2017.05.03 | 13:04

4
Баси малоумниците. Циганите имат най голям процент деца с увреждания заради кръвосмешенията и начина на живот. Стимулирате раждаемостта на деца с увреждания с цел пари. И насърчавате българките да изоставят рано децата си за да вземат някой лев отгоре.

2017.05.03 | 13:04

3
ако може да роди и на работното си място за да не прекъква трудово робския процес

2017.05.03 | 13:04

2
Пълна МАЛОУМЩИНА !!! Кой мозък мисли ...
someone

2017.05.03 | 13:04

1
майката трябва да бъде стимулирана да си гледа детето и да бъде спокойна, а не да я тикаме да го хвърля и веднага да отива на чорбаджията да робува.

Добави коментар

Водещи новини