Плевнелиев предупреди: Европа е в опасност

  • 09 ноември 2016 20:06

  • 36123
  • 26
Плевнелиев предупреди: Европа е в опасност
©

Дунавската стратегия на ЕС създаде нова култура и начин на мислене и насърчи диалога между националните държави, местните власти и висшите училища в региона. В общество на знанието не можеш да развиваш наука и да внедряваш технологии и иновации, ако си изолиран и затворен.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на Конференцията на дунавските ректори „Визия, знание, просперитет. Приносът на университетите към Европейската стратегия за Дунавския регион“, която се провежда в Дунавския университет в австрийския град Кремс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във форума участват представители на 71 университета от 15 държави, в които се обучават три милиона студенти от цял свят. Част от тази група е и Русенският университет „Ангел Кънчев”.

В изказването си на конференцията държавният глава призова страните от Дунавския регион да продължат традицията на приемственост за реализацията на общи проекти, които да повишат свързаността и да ускорят икономическия растеж. „Живеем на стратегическо място на кръстопътя между Европа и Азия, а общият брутен вътрешен продукт за 2015 г. на 14-те държави от Дунавската стратегия е близо 4 600 млрд. евро”, посочи президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Държавният глава отбеляза и позитивния ефект на транснационалната програма „Дунав”, в рамките на която се осигуряват 263 млн. евро в подкрепа на изграждането на иновативен и социално ангажиран Дунавски регион. „Най-добрият начин да ускорим иновациите е чрез интеграцията, която прави технологичния и икономически напредък възможен”, категоричен беше българският президент и апелира за подкрепа на усилията за задълбочаване на процеса на европейска интеграция, като двигател на демократичните реформи, правовата държава, човешките права и свободи.

„В рамките на Дунавската стратегия България ясно застана зад европейското развитие на Западните Балкани чрез сътрудничество в областта на сигурността, правосъдието и икономиката”, подчерта още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Пред участниците в конференцията държавният глава заяви, че днес, когато множество кризи са засегнали глобалната среда на сигурност и международния дневен ред, не трябва да се допуска Европейският съюз да остане формално обединение от държави и да загуби смисъла на своето съществуване.

„Задачата на Европа след края на Втората световна война беше да обедини хората, които да живеят в мир и да споделят общи ценности и благоденствие. Народите трябва да постигнат такава степен на интеграция, така че войната в бъдеще да бъде невъзможна“, посочи президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното отново предупреди, че Европа е в опасност, тъй като поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови стени.

„Не трябва да се борим с последствията, а с причините за кризите. Най-голямото ни предизвикателство е да засилим дългосрочната перспектива, целта и визията на проекта за обединена и мирна Европа“, заяви още държавният глава.

Пред участниците във форума в Кремс президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че след пет години активно изпълнение на целите на Дунавската стратегия е време държавите от региона да се фокусират върху следващите общи цели, да се поучат от грешките на миналото и да се придвижат ефективно напред.

На 10 ноември в Будапеща, Унгария, държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще участва в Срещата на високо равнище „Съживяване на растежа, конкурентоспособността и инвестициите“. Събитието се провежда в рамките на Конференцията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) „Съживяване на растежа и инвестициите: Европейският съюз от Балтика до Средиземноморието“.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
36123 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2016.11.16 | 19:09

26
БРАВО ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА СЕ ШИБАТ ЧЕРВЕНИТЕ ПОРОВЕ

2016.11.10 | 15:33

25
Много неприятен човек е този....гнус..!
врачка

2016.11.10 | 15:33

24
Плевнелиев неуморно попълва сборника си с глупости. Ама ако Цачева стане президентка спокойно ще го затъмни!
Мръсен помак

2016.11.10 | 15:33

23
Безлично,безгръбначно същество едва ли има по-голямо нищожество на тази планета.

2016.11.10 | 15:33

22
Бойко хубаво го виж тоя Бокпук ! Ти ни го натресе , нали си спомняш? айде в неделя от мен един глас са оня зелен чорап Радев на Гоце човека и на БСП то да се научиш друг път какво пробутваш Цачева ще го отнесе заради тоя мухъл от снимката
курчо

2016.11.10 | 15:33

21
Такива като него и нищо да не правят карат човек да ги мрази.

2016.11.10 | 13:36

20
На Боко детенцето, не може и името да си каже без да чете-СМЕШКО.
Този е голям нещастник

2016.11.10 | 11:42

19
Единствено има опасност за заешката устичка на Плевнелиев да не погълне нещо .

2016.11.10 | 11:42

18
Куш! Куш бе!
Патриот

2016.11.10 | 11:41

17
Педал страхлив

Добави коментар

Водещи новини