НИМ подпомага възстановяване на храма „Св.Николай” в Албания (снимки)

  • 08 ноември 2016 12:25

  • 1136
  • 1
НИМ подпомага възстановяване на храма „Св.Николай” в Албания (снимки)
©

Село Стеблево е в Източна Албания, в населената с българи известната област Голо Бърдо. Част от тях са християни. Имали са църква „Св.Николай”, построена преди 300 години и разрушена по време на комунистическото управление на Енвер Ходжа.

Преди известно време ръководителят на една от големите организации на албанските българи г-н Хаджи Пируши създава инициативен комитет за възстановяване на храма. С малко средства и помощ от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет на Република България и Националния исторически музей, както и с доброволни дарения на местните българи с пари и материали, църквата „Св.Николай” е възстановена. За съжаление парите са стигнали дотук. За да бъде осветен храмът и да функционира пълноценно трябва да се изработи иконостас, икони, да се закупи църковна утвар и богослужебни книги.

Националният исторически музей се е нагърбил с тази задача, базиран на богатия си опит. „Досега сме реставрирали или построили наново 34 църкви”, каза Божидар Димитров. Разбира се НИМ ще разчита и на помощ от родолюбиви граждани.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1136 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2016.11.08 | 13:23

1
Кога московското мекере , Б. Димитров, ще изложи/поне временно/ най-голямото българско златно съкровище, заедно с меча на Кубрат, открито още 1912г. в старите български земи/в Малая Перешчепина/ Скрито е в Москва, мекерето е осведомено повече от нас, но само тупа куйрука!

Добави коментар

Водещи новини